Saturday, June 12, 2021

Zulkaedah 1, 1442: Terbang helang...(U)

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang; selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.

Renungan

"Apabila seorang manusia meninggal dunia, terputuslah semua amalnya kecuali tiga perkara iaitu sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat dan anak soleh yang mendoakannya." (Hadis laporan Muslim)


BAHARU-BAHARU ini seorang anak buah saya meninggal dunia. Ketika membantu menyempurnakan pengkebumian jenazah, terutama ketika menimbus kuburnya, insaflah saya bahawa keberadaan kita di atas dunia ini dan di bawah sana (dalam bumi) adalah tersangat dekat, jadi mengapa kadang-kala kita (termasuk penulis sendiri) begitu sombong dan samseng dalam menjalani kehidupan.


Sebagaimana sebuah iklan biskut menyebut "kejap ada, kejap tiada" - demikianlah hidup kita di dunia ini terlalu singkat untuk kita berbuat zalim termasuklah dalam berpolitik. Mengapa kita terlalu terkejar-kejar akan matlamat kita hendak mendapat 'segala yang dilihat sebagai keindahan dunia' sedangkan jika direnungkan bersungguh-sungguh dengan hati terbuka, apa yang kita buru itu  bukanlah benar-benar kita perlukan.


Saya terpanggil untuk menukilkan kembali kisah yang kerap diulang-ulang ini - perbualan seorang hartawan dengan doktor peribadinya dalam satu sesi rawatan. Bertanyalah si hartawan yang menderita pelbagai penyakit termasuk kencing manis itu, "Boleh saya makan daging?" "Tak," kata si doktor. "Ayam?" "Tak boleh." "Durian?" "Tak boleh." "Burger?" "Tak boleh." "Ketam?" "Tak boleh." "Udang?" "Tak boleh." "Kambing?" "Apa tuan nak..."


"Habis apa boleh saya makan?" laung si hartawan geram. "Tu biskut kering sana," kata sang doktor selamba.


Berlawanan dengan si hartawan, seorang lelaki pokai pula boleh 'baham' apa saja. Ayam, durian, rambutan semuanya boleh 'dirembatnya'. Pantang jumpa, namun masalahnya duitnya tidak sentiasa cukup pula untuk membeli makanan tersebut.


Demikianlah, dunia ini bukanlah kita punya untuk kita berdabik dada bangga termasuk dalam politik sehingga kita membenarkan matlamat menghalalkan cara (kaedah Machiavelli) termasuklah menggunakan kaedah samseng, almaklum kuasa berada di tangan kita yang berada di puncak.


Kadang-kala ketika duduk sendirian atau memandu kereta termenung panjang saya selepas menghayati lagu 'Terbang Helang' nyanyian Dato' Sharifah Aini yang berkumandang di corong radio; saya berpendapat ia sangat tepat untuk ditujukan kepada orang dan pihak sombong termasuklah diri penulis ini.


TERBANG HELANG

 

Di angkasa nan luas

Terbang sang helang bebas

Menebarkan sayapnya

Sungguh megah lagaknya

Helang mendabik dada

Membelahi angkasa

Dengan gaya perwira


Bila saja engkau menghampiri 

Burung lain terbang lari

Kau merasakan dirimu gagah

Hak yang lain tak kau endah

Mengganas kau di angkasa

Dengan gaya perwira


Terbanglah engkau tinggi 

Sampai ke mana lagi

Ingin engkau jelajahi

Sehingga kau terlupa

Yang tinggi jatuh jua

Bila tiba ketika

Kau ke tanah akhirnya


Usah kau lupa diri 

Bahawa langit itu tinggi

Nanti lemas sendiri

Nanti lemas sendiri


No comments: