Wednesday, June 9, 2021

Syawal 28, 1442: Madinah sasaran 'ekspansionism' Yahudi?

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang; selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w

Renungan

"Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah, carilah wasilah yang dapat mendekatkan kepada-Nya, dan berjuanglah di jalan-Nya." (Al-Maidah 5:35)


BAKAL jemaah haji kini 'cemas' memikirkan sama ada mereka dapat menunaikan Rukun Islam kelima dalam waktu terdekat ini. Ini akibat penularan wabak koronavirus  (Covid-19). Seorang rakan sejemaah saya di masjid yang tahun lalu mendapat 'undangan', memberitahu kali ini dia telah bersiap sedia termasuk disuntik vaksin tetapi belum mendapat 'surat' lagi.


Selain wabak penyakit yang 'menafikan' kunjungan jemaah ke Tanah Suci, ancaman perang dan ketidak-stabilan  Timur Tengah juga boleh membawa kepada kemungkinan umat Islam tidak dapat mengerjakan ibadat tersebut.


Baharu-baharu ini rantau berkenaan digegarkan dengan tindakan zalim dan ganas rejim Zionis ke atas Gaza selain mencemar Tanah Suci Al-Aqsa. Sebenarnya, Israel dan 'bapa saudara'nya Amerika telah lama mengidam menjadikan rantau itu 'milik mak bapak' mereka. Buktinya segala kelengkapan perang sudah dihimpunkan di sana - di Arab Saudi sudah ada 3,000 tentera Amerika, di Jordan ada 3,000, di Turki ada 2,500, di Iraq ada 6,000, di Bahrain ada 7,000 dan paling memeranjatkan di Kuwat dan Qatar masing-masing ada 13,000 tentera Amerika.


Jika Amerika sudah 'memegang' negara-negara Arab, Israel dibiarkan bermaharajalela dan baharu-baharu ini selain mengganas di Gaza, bertindak rakus membina lebih banyak penempatan haram dalam kawasan Palestin termasuk di Baitulmaqdis.


Cita-cita 'ekspansionisme' (expansionism) peluasan wilayah Yahudi bukan semata-mata untuk merampas tanah air Palestin seluruhnya tetapi memenuhi impian sebuah ‘Greater Israel’ (Israel Raya) yang bersempadankan Sungai Nil (di Mesir) di sebelah barat dan Sungai Furat (di Iraq) di sebelah timur.


Sempadan ‘ekspansionisme’ dari sebelah barat ke timur ini sudah diketahui banyak pihak tetapi tidak ramai menyedari rancangan perluasan di sebelah selatan yang menjangkaui rantau Madinah al-Munawwarah di mana terdapat Masjid Nabawi dan makam semulia-mulia makhluk iaitu Nabi Muhammad s.a.w.


Malah, suatu ketika dahulu ada percubaan orang Yahudi untuk mencuri jasad Rasulullah s.a.w. tetapi digagalkan penguasa Nuruddin Mahmud bin Zanki.


Sesetengah Yahudi mendakwa mereka keturunan Bani Nadir dan Bani Quraizah yang pernah mendiami Yathrib (Madinah) pada zaman Rasulullah s.a.w. sebelum mereka diusir dari sana selepas melanggar perjanjian yang dimeterai dengan Nabi Muhammad s.a.w.


Berdasarkan pendedahan cita-cita besar Zionis Israel ini, umat Islam perlu bangkit daripada lena yang panjang kerana ancaman Yahudi bukan menyangkut orang Palestin saja tetapi ummah termasuk mempertahankan tanah suci Madinah dan Makkah.


Jika pencabulan Zionis ke atas Masjid Al-Aqsa di al-Quds (Baitulmaqdis) tidak cukup untuk menyemarakkan semangat perjuangan ummah, kini dengan tergugatnya Madinah dan kota suci Makkah di mana terdapat Kaabah iaitu kiblat ummah; apakah umat Islam masih mahu terus menyepikan diri; masing-masing tenggelam dengan permasalahan negara dan bangsa sendiri sehingga tiada masa memikirkan nasib agama sendiri.


Sebelum rejim Zionis melangkah lebih jauh, kita berpendapat sekaranglah masa untuk umat Islam berganding bahu, berbuat sedaya upaya untuk menghentikan kezalimannya di bumi Palestin. Kejahatannya untuk menghancurkan al-Aqsa dan kawasan persekitaran perlu dihentikan segara; di sinilah ummah diperlukan untuk menyumbang tenaga semaksimum mungkin sama ada melalui pemikiran, pemboikotan, penggunaan kekuatan dan sebagainya.


Jika ancaman Zionis di Palestin ini tidak dapat ditangani, kita bimbang cita-cita perluasannya kian dekat untuk direalisasikan apatah lagi selepas jatuhnya Iraq ke tangan Washington, sekutu kuat Tel Aviv. Jika seluruh Palestin jatuh, terpalitlah seluruh dunia Islam dengan dosa tidak membantu saudara seagama.


Jatuhnya Masjid Al-Aqsa, tercemarlah maruah umat Islam tetapi bahaya lebih besar, terbukalah peluang Zionis laknatullah untuk menyampaikan cita-cita ‘ekspansionisme’nya, menjarah negara-negara umat Islam sehingga akhirnya sampai ke Madinah Al-Munawwarah.


Inilah fitnah terbesar akan dihadapi ummah; oleh itu bangunlah, bangunlah wahai umat Islam sedunia, marilah kita mulakan sesuatu, menutup ruang-ruang yang membolehkan Zionis laknatullah merealisasikan cita-cita besarnya.


Mulai sekarang kejutkanlah ummah yang kerap bersengketa itu bahawa kota suci Nabi itu pun semakin hampir untuk digapai oleh musuh. Tidak ngerikah kita memikirkan perkara itu, tidak malukah kita nanti kitalah ummah yang membenarkan musuh Allah ini menghina dan mencerca Nabi kita tatkala mereka menguasai kota kesayangan Nabi itu?


Oleh itu, marilah kita umat Islam, tidak kira dari Barat atau Timur bersatu hati, menghadapi ancaman Zionis di bumi Palestin. Halang mereka di bumi barakah ini sebelum mereka bergerak jauh, menghancurkan negara umat Islam satu persatu sehingga terbalaslah dendam Bani Quraizah dan Nadir lebih 1,400 tahun dulu. 

No comments: