Monday, November 30, 2020

Rabiulakhir 14, 1442: Dosa orang diuar-uarkan, dosa kita bagaimana?

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang, selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w. 

Renungan 

"Dan perangilah di jalan Allah orang-orang yang memerangi kamu, (tetapi) janganlah kamu melampaui batas, kerana sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang melampaui batas." - Maksud Ayat 190 Surah Al-Baqarah 


TERSENTAK saya mendengar seorang pemimpin besar menguar-uarkan tujuh dosa besar pihak tertentu. Renungkanlah, jika jari telunjuk kita dihalakan dalam menuduh seseorang, tiga lagi jari akan menuding balik ke arah kita. 

Apabila kita menyatakan seseorang atau pihak melakukan tujuh dosa besar, berapa banyak pula dosa besar kita? Tidakkah ia sebanyak 21 dosa besar iaitu 7X3 atau lebih banyak daripada itu? 

Orang baik (atau beriman) adalah orang yang takut akan dosa dilakukannya, bukan menyibuk akan dosa orang lain. Dosa orang lain dia tanggunglah sendiri dalam kuburnya, yang perlu dibimbangi ialah dosa-dosa kita sendiri. Hakikatnya dosa kita sudah terlalu banyak untuk kita renung-renungkan seterusnya mengambil langkah bertaubat daripada menyibuk akan dosa orang lain. 

Tidak payahlah kita pergi jauh untuk memikirkan seterusnya cemas akan dosa kita sendiri. Dalam rumah tangga sendiri pun kita sudah tahu betapa banyak dosa kita. Kalau kita seorang bapa, apakah anak-anak kita sudah terdidik dengan ajaran Islam sepenuhnya dan mengamalkannya? 

Betulkah anak-anak mengikut pesanan kita atau mereka 'bersandiwara' saja? Misalnya, ada anak-anak yang pura-pura solat; mereka melakukan bacaan solat dengan kuat ketika kita melepasi bilik mereka sedangkan mereka masih di atas katil! 

Kisah seorang anak saya ini diharap dapat dijadikan iktibar dan menyuntik semangat ibu bapa dalam mendidik anak-anak. Ketika si anak ini dalam Tahun 2 (lapan tahun) termenung panjang saya apabila saya menyedari dia 'menyeludup keluar' sejenis permainan daripada sebuah pasar raya. 

Tentunya saya 'menggelupur kepanasan', tetapi selepas 'timbang punya timbang', saya bersyukur kerana Allah dedahkan perbuatan kurang baik itu ketika dia masih kanak-kanak. Kalau dia sudah jadi macam Sazali. anak P Ramlee (dalam filem) itu sudah terlambat. 

Ya, inilah masa untuk mendidik si anak. Saya berhasrat memberi pengajaran yang mungkin tak dilupakan sepanjang hayatnya. Ketika dalam satu perjalanan, saya terus memandu kereta memasuki sebuah balai polis. Tentunya si anak tak nak keluar dari kereta. Saya berjumpa dengan seorang pegawai polis, menceritakan hal yang berlaku dan merayu dia berlakon mahu menangkap anak saya. Pendeknya dia 'acah' saja, selepas itu dia nasihatkan anak saya jangan buat 'kerja-kerja tak baik' lagi. 

Demikianlah bukan senang untuk membesarkan seorang anak agar dia menjadi insan berguna. Jika mereka gagal menjadi seorang Muslim yang baik seperti tidak solat, apakah kita boleh berlepas tangan saja? Jawapannya tidak, dosa kita terlalu banyak - terhadap Allah SWT, terhadap ibu bapa, anak isteri dan sebagainya. Jadi, fikir-fikirkan akan dosa kita yang banyak itu bukan bertindak sebaliknya seperti menguar-uarkan dosa pihak lain, malah dosa besar pula! 

Berceloteh mengenai pendidikan anak-anak, seorang pembaca mahu berkongsi pandangannya dengan pembaca yang beliau e-mel kepada saya: 

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh; semoga Saudara LanH dan keluarga serta seluruh rakyat Malaysia sentiasa sihat bahagia senyum sentiasa dalam masa kecederaan menunggu pembubaran Parlimen. 

Syukur kepada Maha Pencipta dan rantaian terima kasih buat Saudara yang sudi menyiarkan pandangan rakyat biasa yang tiada kepentingan kecuali rasa kasih melimpah-ruah buat agama dan anak bangsa. Justeru apabila membaca coretan Saudara, hati tua tersentuh kemudian terbit linangan air mata. Terbayang di mata dan terdengar-dengar di telinga keluhan Saudara terhadap anak-anak sekarang yang menuduh kita menyibuk, sehingga tidak terkeluar ayat untuk bertanya, solat subuh hari ini? 

Itulah hakikatnya orang Melayu beragama Islam pada hari ini Saudara. Ustaz dan ustazah di sekolah pun dituduh menyibuk sekiranya bertanya, solat subuh pagi tadi? Ingin juga hati tua ini bertanya, murid yang tidak cukup sembahyang lima waktu, berada di 'band' mana dalam pentaksiran berasaskan sekolah?

Justifikasi kita orang tua, senang sahaja Saudara. Tidak sembahyang, tidak berterima kasih kepada Allah. Tidak cukup solat sehari semalam, tidak adalah rasa syukur, terima kasih kepada Tuhan bukan saja pada rezeki hatta oksigen yang disedut. 

Fikiran tua ini berpandangan, mengingatkan sembahyang (detik berterima kasih rasmi kepada Maha Pencipta) ini bukan kerja ustaz ustazah sahaja tetapi semua guru. Guru pula akan menambah, mak dan bapa juga kena selalu ingatkan anak-anak mereka. 

Mak, bapa, nenek, datuk pula akan menuding pada tuan guru dan ulama, ini autoriti tuan guru, mufti. Tok guru pula kata, ini kerja pemimpin dan pemerintah. Pemimpin tak jaga solat, rakyat pun ikut sama. 

Oleh sebab itu, mohon sangat kepada Saudara agar dihebah kepada rakyat jelata, hidup berkat disayangi Allah SWT lebih diutama. Pilihlah pemimpin yang sayang dan takut akan Maha Pencipta. Pemimpin inilah ulul-amri yang orang awam seperti hamba tua ini wajib dan mohon sentiasa diberi ingat akan kemenangan di dunia dan kemenangan di akhirat. Manusia berada di maya pada ini bersebab, bukan mati terus menjadi tanah. 

Kepada mak dan bapa beragama Islam, jangan marah ustaz, ustazah yang menegur aurat anak-anak Dato', Datin, Tuan, Puan. 

Jangan naik angin dengan soalan, solat subuh pagi tadi? Mak-mak pun jangan melatah, golongan bapa menambah dua, tiga atau empat. Golongan bapa pun dengan hujah mereka, tiada manusia yang boleh adil dalam soal kasih sayang (buktinya anak-anak kita sendiri - yang sulung, yang tengah, yang bongsu). Oleh hal yang demikian, pemerintah setaat Umar Abdul Aziz sangat diperlukan di Malaysia. 

Pemerintah yang sangat takut akan Tuhannya, sangat menjaga perbendaharaan negara, sangat menjaga keluarga daripada menggunakan harta milik negara, sangat memikirkan jawapan yang akan diberikan di Padang Mahsyar, pemimpin Malaysia yang akan menjawab di hadapan Allah SWT bagi pihak 30 juta rakyat. 

Malaysia memang sudah lama menunggu pemimpin yang amanah, ikhlas, cerdik dan membetulkan semula semua jentera kerajaan yang sudah jelas bobrok di makan anai-anai. 

Mohon saudara khabar-khabarkan. Sekian. Terima kasih kepada Allah SWT. Terima kasih Saudara.

No comments: