Tuesday, May 3, 2022

Syawal 2, 1443: Buru 5 lagi raya selepas Aidilfitri...(U)

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang; selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w


Renungan


"Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah, carilah wasilah yang dapat mendekatkan kepada-Nya, dan berjuanglah di jalan-Nya." (Al-Maidah 5:35)


TIDAK lama dahulu, dalam tazkirahnya, seorang ustaz di sebuah masjid berhampiran rumah saya, berkata ada lima hari raya perlu diburu oleh setiap Muslim. "Ini adalah hari raya sebenar, bekerja keraslah untuk mendapatkannya," katanya.


"Raya pertama boleh kita raikan jika hari kita berakhir dengan kita bebas daripada melakukan dosa, tidak kira yang kecil atau besar," katanya. "Ini mustahil kerana tiada siapa pun, kecuali Nabi s.a.w., akan senantiasa membuat dosa. Jadi, tiada hari kita dapat raikan hari raya, tetapi kita mesti bekerja keras untuk itu.


"Jika tidak dapat hari ini, cuba lagi keesokan hari, jika gagal cuba lagi pada hari berikutnya sehinggalah kita meninggalkan dunia ini, matilah," katanya.


"Yang kedua, kita boleh meraikan hari raya jika dapat mati dalam iman. Ringkasnya kita mati dalam 'husnul khatimah'.  Inilah hari raya terbesar untuk kita detik kita meninggalkan dunia buat selama-lamanya," kata sang ustaz.


Hari raya ketiga, kata ustaz itu, jika kita berjaya melalui 'siratul mustakim'. Seorang mukmin, insya-Allah dapat minum dari Telaga Khausar Nabi sebelum mereka menuju jambatan 'sirat', katanya.


Raya keempat adalah apabila kita berjaya memasuki syurga Allah SWT manakala raya kelima adalah yang terbesar dan terhebat apabila Yang Maha Berkuasa reda terhadap kita dan Dia memperkenankan kita menatap wajah-Nya Yang Maha Agung.


"Jadi burulah lima hari raya ini sehingga sepenuh keyakinan datang kepada kita (mati). Inilah hari raya sebenar, berusahalah sekuat mungkin selagi hayat masih di badan (berada di dunia)," kata ustaz.


Nasihat ustaz mengenai lima hari raya ini perlu kita jadikan iktibar. Seorang tok guru yang disegani pula berkata menyambut hari raya adalah satu ibadat, jadi untuk berada di landasan yang betul, lakukannya mengikut apa yang disuruh oleh agama dan jauhkan daripada apa yang dilarang oleh agama.


"Kenapa kita sambut hari raya?" tanyanya. "Antaranya kita mahu bersyukur kepada Allah SWT kerana telah berjaya menjalani ujian di bulan Ramadan. Kita boleh bergembira dalam menyambutnya tetapi bukan melakukan perkara-perkara yang bertentangan dengan Islam."


Beliau mengingatkan sekali lagi bahawa menyambut hari raya adalah satu ibadah, bukan budaya atau menjadi menjadi pak turut seperti yang berlaku sekarang ini. Katanya, hari raya Aidilfitri itu satu hari saja di mana Allah SWT mengharamkan manusia berpuasa pada hari itu. Pada hari kedua Syawal itu, umat Islam digalakkan untuk berpuasa, jadi itulah garis pemisah hari raya itu dan hari biasa.


Tidak menjadi kesalahan untuk meneruskan kemeriahan hari raya seperti kunjung mengunjung saudara dan sahabat handai tetapi semuanya hendaklah dilakukan dalam batasan agama, katanya.


Bagaimanapun, apa yang berlaku, katanya, sambutan hari raya sudah menjadi satu budaya dan bukan berdasarkan tuntutan agama. Banyak perkara dilakukan bertentangan dengan kehendak agama.


"Garis panduan sambutan hari raya mudah saja," kata tok guru. "Lakukan yang disuruh oleh agama dan tinggalkan apa ditegah." 


No comments: