Sunday, May 8, 2022

Syawal 7: Raya pertama, kedua, ke-30? (U)

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang; selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.

Renungan

Maha Suci Allah yang telah menjalankan hamba-Nya (Muhammad) pada malam hari dari Masjid Al-Haraam (di Makkah) ke Masjid Al-Aqsa (di Palestin), yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami. Sesungguhnya Allah jualah yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui. - Maksud Ayat Al-Quran, Al-Isra', 17:1.


HARI ini bulan Syawal sudah menginjak hari ke-7. Sesekali apabila 'tertengok' TV tempatan, saya terperasan masih ada pengacara mengucapkan selamat hari raya atau program dan drama yang dikhususkan untuk hari raya pertama, kedua, ketiga...dan kalau hari ini, hari raya ke-7. Mungkin hujung Syawal nanti hari raya ke-30 sedangkan kita hanya berpuasa 29 hari...

Apabila seorang rakan bukan Islam bertanya, mengapa orang 'Melayu' meraikan Hari Raya (Aidilfitri) dalam tempoh terlalu panjang, terasa susah juga saya hendak menjawabnya. Apakah ini bermakna orang Melayu 'suka enjoy' saja? Jika orang bukan Islam sedar akan orang Melayu 'sudah terlebih' dalam sambutan dan meraikan hari raya, takkan kita tak terperasan?

Dulu apabila 'hari raya sudah ke-30' masih ada majlis hari raya di sana sini dan jika amat-amati siaran radio di televisyen, juruhebah dan pengacara masih mengucapkan Selamat Hari Raya. Disiarkan juga lagu hari raya. Malah di akhbar, masih disiarkan gambar-gambar bingkisan hari raya dari luar negara. Pendeknya, orang Melayu tak habis-habis dengan hari rayanya.

Tidak terasa janggal jika disebut hari raya pertama, hari raya kedua dan hari raya ketiga (terutama membabitkan siaran rancangan televisyen), tetapi jika disebut hari raya ke-30, terasa tak kena.

Seperti sahabat bukan Islam tadi, mungkin ramai lagi orang yang tertanya-tanya mengapa orang Melayu bermati-matian berhari raya sampai sebulan sepanjang Syawal? Tidakkah banyak kerugian terpaksa ditanggung seperti dari segi kewangan dan masa?

Mungkin ada positifnya, yang tak tahu mungkin penulis sendiri...jadi minta maaflah..minta ampunlah daripada hamba yang banyak dosa ini...


No comments: