Thursday, May 5, 2022

Syawal 4, 1443: Kewajipan suami lindungi isteri

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang; selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.

Renungan

Rasulullah s.a.w. bersabda, maksudnya: "Siapa yang hijrahnya menuju Allah dan Rasul-Nya, maka ia akan mendapati Allah dan Rasul-Nya. Siapa yang hijrahnya untuk mendapatkan dunia, maka ia akan mendapatkan dunia itu. Dan, siapa yang hijrahnya untuk mendapatkan seorang perempuan untuk dinikahi, maka ia akan mendapatkan perempuan itu." (HR Bukhari-Muslim daripada Umar bin Khathab)


KEWAJIPAN SUAMI MELINDUNGI ISTERINYA

Barang siapa membimbing isterinya meskipun hanya dengan satu perkataan, nescaya Allah membebaskannya belenggu api neraka daripadanya, mewajibkan baginya masuk syurga, ditetapkan baginya 100,000 kebaikan dan diangkat baginya 100,000 darjat.


Ishak bin Ammar bertanya kepada Imam Ja'far al-Shadiq tentang hak isteri ke atas suaminya. Jawab Imam, "Mengenyangkan perutnya (memberi makan), memberikan pakaian, dan memaafkannya jika ia (berbuat) bodoh."


Dalam riwayat lain Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Tidakkah seorang hamba (mencari nafkah), lalu kemudian memberikannya kepada isterinya, kecuali akan membalasnya dengan 700 kali lipat daripada nafkah yang ia berikan kepada isterinya."


Selain itu, Rasulullah s.a.w. pun bersabda yang bermaksud: "Sebaik-baik umatku, adalah tidak mementingkan diri terhadap keluarganya, sentiasa merindukan mereka, serta tidak menzalimi mereka."


Kemudian Rasulullah s.a.w. membacakan ayat berikut yang bermaksud: "Kaum lelaki adalah pemimpin bagi kaum wanita, oleh kerananya Allah telah melebihkan sebahagian mereka (suami) atas sebahagian lainnya (isteri), lantaran mereka (suami) adalah menafkahkan sebahagian daripada harta mereka. 


Kerana itulah, adalah isteri yang taat kepada Allah lagi memelihara diri ketika suaminya tidak ada, oleh kerana itu Allah telah memelihara mereka." (QS. An-Nisa', ayat 34) - Majalah HIDAYAH Rabiulawal 1432(Mac 2011)

No comments: