Tuesday, March 8, 2022

Syaaban 5, 1443: Kena berbogel apabila bersukan? (U)

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang; selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.


Renungan


"Orang-orang yang meninggal dunia di antara kamu dengan meninggalkan isteri-isteri (hendaklah para isteri itu) menangguhkan dirinya (beredah) empat bulan 10 hari." (Maksud ayat 234 Surah Al-Baqarah)


SESEKALI ketika menghadiri kelas-kelas agama hatta mengikuti rancangan agama di radio atau televisyen, terasa diri 'terpukul' dengan 'kebodohan' dan 'kejahilan' diri sendiri dan masyarakat dalam melayari kehidupan dunia fana ini.

Pada suatu ceramah, seorang ustaz menyentuh bab sukan - katanya 'apa ke bendanya' ketika suatu-suatu temasya sukan terutama yang 'besar-besar' bermula dengan larian membawa obor. "Ini budaya mana ni?" katanya.

Sang ustaz berkata: "Upacara membawa lari api dan menyalakan api dalam acara sukan adalah daripada ajaran Majusi, dan jika diikuti oleh orang Islam boleh merosakkan akidah..."

Yalah, orang Greek, Yunani, orang Majusi berlari membawa api atau menyembahnya...jadi tak jahilkah kita jika sama-sama hidupkan budaya mereka?

Syukur alhamdulillah, tidak lama dahulu kita mendengar kerajaan negeri Terengganu akan mengemukakan sukan mengikut kehendak agama seperti melaksanakan konsep pemakaian patuh syariah bagi atlet sukan negeri itu.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan negeri, Wan Sukairi Wan Abdullah berkata langkah itu selaras dengan dasar kerajaan negeri yang meletakkan Islam sebagai tonggak utama pentadbiran termasuk dalam aspek sukan bagi memastikan ia bertepatan dengan tuntutan agama Islam.

Lebih 10 tahun lalu Ruqaya Al-Ghasara, atlet Qatar melalui Sukan Asia telah membuktikan pemakaian menutup aurat (hijab) tidak menghalang beliau bersukan malah bergelar juara pula. Ruqaya adalah sebutir permata yang bersinar dalam selutan lumpur. Mungkin ada seorang Ruqaya dalam 1,000 atau satu juta insan yang mendabik dada mengaku Muslim.

Ruqaya yang aktif membabitkan diri dalam masyarakat adalah lebih baik daripada Ruqaya yang beruzlah - menjalankan tanggungjawab agama tetapi menyepikan diri, tidak bercampur gaul dengan masyarakat.

Penulis percaya untuk menjadi Ruqaya yang muncul di kaca TV dan dada-dada akhbar sebagai seorang juara lengkap dengan identiti Muslimahnya, pasti melalui 1,001 ranjau dan duri. Biarlah Ruqaya menjadi idola baru, menjadi contoh kepada anak-anak termasuk anak gadis penulis sendiri dalam bidang sukan. Tidak salah untuk bersukan - renangkah, gimramakah, larian pecutkah, bola jaringkah, bola tampar pantaikah - semuanya boleh dengan syarat mematuhi syariat agama.

Dulu ketika remaja, penulis seronok melihat aksi seorang juara badminton. Tetapi ketika asyik menyaksikan pukulan pancung jagoan badminton, terfikir pula penulis alangkah bagus jika si dia pakai seluar panjang. 

Kalau pakai seluar panjang, aurat dapat jaga, juara pun boleh dapat. Pada fikiran penulis, sebagai juara tentulah ada suara untuk memakai pakaian menutup aurat. Ketika 'top', dia boleh 'demand', mungkin pegawai-pegawai sukan dan penganjur kejohanan akan ikut cakapnya. 

Demikian juga masa bersukan. Takkan nak 'start' permainan jam 7.00 malam. Solat maghrib bagaimana? Masa tengah 'top' buatlah 'demand'. Desak agar permainan dimulakan lebih lewat lagi bagi memberi peluang pemain, pegawai dan penonton Muslim untuk solat. Tetapi ahli sukan Muslim kita tidak buat begitu, tidak 'demand', jadi dari dulu sampai sekarang ada permainan bermula jam 7.00 atau 8.00 malam.

Atlet atau sesiapa saja yang terbabit dalam sukan, kalau ada semangat keislaman seperti Ruqaya, tentulah hal ini dapat diatasi. Kecintaan mereka untuk menunaikan suruhan agama akan mencairkan pembuat dasar dan peraturan yang bersikap kuku besi.

Hakikatnya dalam kehidupan harian seorang Muslim, kebanyakan daripada kita pandai 'menyesuaikan' dirinya dengan suasana, hidup bagaikan sumpah-sumpah. Apabila suasana memerlukan kita jadi baik, maka kita jadi baik. Tetapi apabila suasana memerlukan kita jadi jahat, kita pun jadi jahat.

Ambil kisah haji dan umrah sebagai contoh. Semua jemaah baik-baik belaka. Semua bertudung litup. Yang lelaki pula ramai yang berjubah macam syeikh Arab. Tidak ada yang dedah aurat.

Tetapi apabila kembali ke tanah air, lain halnya. Ada sesetengah itu, sudah tidak lagi memakai tudung. Bukan saja tidak bertudung, ada yang berani dedah sana, dedah sini. Di Makkah kenapa tak buat benda yang sama, bukankah Tuhan itu ada di mana-mana saja.

Di masjid orang patuh suruhan agama. Yang perempuan bertudung. Yang lelaki juga menutup aurat. Tiada orang perempuan yang pergi masjid dalam keadaan 'togel'. Tetapi itu di masjid saja. Keluar masjid, seolah-olah peraturan agama sudah tak ada lagi.

Orang pergi kelas agama pun baik-baik belaka. Tetapi kenapa di kelas agama saja, tidak di pejabat dan tempat lain seperti pasar, kompleks beli belah dan stesen bas dan jalan raya.

Kerana mengamalkan hidup bagai sumpah-sumpah ini, ketika membicara hal agama, kita macam orang baik-baik tetapi di pejabat dan jalan raya, kita melakukan perkara mungkar seperti rasuah. Kemungkaran ini berleluasa seolah-olah agama itu terkurung dalam masjid, dalam amalan khusus seperti solat, haji dan puasa. Selain daripada itu, kita tidak terikat kepada hukam-hakam agama.

Berhubung tindakan terpuji Ruqaya, penulis syorkan kepada Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) supaya memperjuangkan hak wanita Islam untuk berpakaian serupa (menutup aurat) dalam kejohananan antarabangsa lebih besar seperti Sukan Dunia, Olimpik dan Komanwel. Kalau hal ini pun tidak dapat diperjuangkan oleh OIC, entahlah, OIC mahu perjuangkan apa agaknya? Jangan lari daripada tanggungjawab ini!

No comments: