Sunday, November 14, 2021

Rabiulawal 8, 1443: Usia kian ke penghujung...(U)


Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang; selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.

Renungan


"Apabila seorang manusia meninggal dunia, terputuslah semua amalnya kecuali tiga perkara iaitu sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat dan anak soleh yang mendoakannya." (Hadis laporan Muslim)


JAM 3.00 pagi suatu malam saya tersedar. Pergi ke bilik air, membersihkan diri. Selepas membuka daun pintunya jenis 'kuak dua', saya menghulurkan kaki kiri ke dalam. Kaki kanan masih di luar. Entah di mana silapnya, kaki kiri itu tergelincir, agaknya lantai licin.


Saya hampir terjatuh dengan posisi terlentang, tetapi alhamdulillah, Allah SWT menyelamatkan saya. Saya sempat memaut pintu jenis kuak itu...akhirnya bersama-sama dengan pintu itu saya terjatuh.


Namun disebabkan saya dapat memegang daun pintu itu, alhamdulillah walaupun kaki dan badan saya telah 'menghentam' lantai, keadaan saya yang terlentang itu tidak menyeluruh. Dengan kedua-dua siku, saya dapat menahan kepala daripada terhempas ke lantai.


Saya terkejut besar dan berada dalam posisi itu 'sekian lama'....ya detik-detik berlalu, saya dalam keadaan begitu...mulut tidak 'bisa' bersuara. Sungguh tak disangka, saya boleh jatuh begitu. Saya mengucap syukur kerana kepala saya tak apa-apa, 'otak saya masih berjalan lancar',


Perlahan-lahan saya cuba angkat kaki. Boleh, tetapi sakit sikit-sikit. Kemudian dengan kekuatan siku, saya cuba bangun. Alhamdulillah, boleh, walaupun ada terasa sakit-sakit.


Selepas bangun, saya mengangkat daun pintu itu. Ia sudah tercabut daripada relnya. Saya cuba masukkannya balik. Tak boleh. Ada bahagian bawahnya sudah patah.


Peristiwa dinihari sebelum subuh itu, saya lihat sebagai ingatan (amaran) Allah SWT kepada saya. Segera saya insaf akan diri yang banyak dosa ini. Kau tak sekuat mana. Jangan 'eksyen' (sombong). Bertaubatlah, apatah lagi sekarang ini umur kau dah dekat 60.


Ingatlah, jika kamu boleh jatuh terlentang di lantai tandas tanpa disangka-sangka; demikian juga kematian - kamu boleh mati bila-bila masa saja. Tanpa tanda, tanpa apa-apa. Saat ini kau hidup, saat berikut tak tahu lagi. Hari ini kamu hidup, besok tak tahu. Hidup macam papan sekeping. Kalau hidup di atas, kejap lagi papan itu terbalik, kita sudah masuk kubur...


Sepengetahuan saya, ada sejumlah orang mati terjatuh dalam bilik air. Kita tak tahu apa menyebabkan mereka 'terjatuh' (kerana mereka sudah mati), tetapi ada kebarangkalian sesetengahnya terkejut dengan kehadiran Malaikat Maut (Izrail)... 


Ya, terkesan saya dengan kematian beberapa rakan seusia baharu-baharu ini. Ada yang meninggal pada usia 50 tahun, 55 tahun, 60 tahun dan sebagainya. Saya cukup bimbang, giliran saya akan sampai jua...persiapan kematian tiada...itulah yang mencemaskan...tetapi mati tetap menyusul!


Cendekiawan ada mengesyorkan kita menghitung dan muhasabah kehidupan berdasarkan bahagian tujuh tahun. Tujuh tahun pertama kita dalam usia kanak-kanak (7), kemudian remaja (14), anak muda (21), dewasa dan tua (28, 35, 42, 49, 56 dan 63 tahun). Nabi s.a.w. yang kita kasihi meninggal pada usia 63 tahun (ikut tahun Hijrah) iaitu tahun pertama tujuh tahun kesembilan.


Jika hayat diikut berdasarkan umur Nabi s.a.w., saya ada baki beberapa tahun untuk hidup. Katakan tiga tahun; ia bersamaan kira-kira 1,000 hari. Buatlah 'countdown' - 1,000 hari, kemudian 999, 998, 997..........seterusnya 100 hari dan 0 hari. Subhanallah, masanya tak lama lagi...apakah dalam tempoh pendek ini kita perlu dedahkan diri melakukan kesilapan termasuk dalam berpolitik? Ya politik Melaka sedang memuncak; kita ulaslah sikit.


Berpolitiklah tetapi kita perlu berada dalam landasan betul. Namun ramai daripada kita, perbuatan dan tindakan kita (seperti jatuh menjatuhi atau singkir menyingkir)  seolah-olah mengesahkan tanggapan bahawa politik itu kotor; untuk berkuasa seseorang itu perlu bijak mencuri peluang sekalipun haram kerana matlamat menghalalkan cara (Machiavelli). Hakikatnya, politik tidak terlepas daripada hukum-hakam Islam yang menjadi adden (cara hidup) seseorang Muslim, tidak kira bangsa, kedudukan dan pangkatnya.


Dalam Islam matlamat tidak menghalalkan cara. Buatlah apa sekalipun, yang hak tetap hak dan yang batil tetap batil. Mendapat kuasa secara batil, tidak membawa apa-apa keuntungan, sama ada di dunia apatah lagi di akhirat. Merujuk kepada perkembangan semasa, kita berasa dukacita kerana tindak tanduk sesetengah pihak dan pemimpin tidak menepati undang-undang termasuk Perlembagaan Persekutuan.


Kini seluruh rakyat, termasuk generasi muda di bangku sekolah dan pusat pengajian tinggi sedang memerhati. Sesetengahnya didedahkan dengan urusan pentadbiran dan pengurusan negara antaranya membabitkan Perlembagaan Persekutuan dalam Pengajian Am Pra-Universiti. Mereka tahu bahawa Perlembagaan Persekutuan adalah undang-undang tertinggi negara. Tetapi apa yang berlaku, mencabar minda; apa yang pelajari tidak selari dengan tindakan sesetengah pemimpin.


Generasi muda tahu bahawa Perlembagaan Persekutuan sebuah dokumen yang merupakan sumber segala perundangan lain yang wujud dalam negara dan mengandungi undang-undang tertinggi untuk mewujudkan satu sistem kerajaan yang teratur.


Jika undang-undang tertinggi ini dilanggar, tentunya ia mencelaru dan merosakkan pemikiran generasi muda yang bakal menjadi pemimpin. Jika pemimpin negara dan politik tidak dapat menunjukkan contoh baik, bagaimana golongan muda dapat diharapkan menjadi warga baik pada masa depan. Inilah yang kita bimbangi kerana bapa borek, anak rintik; guru kencing berdiri anak murid kencing berlari.


Kini terbukalah rahsia mengapa sesetengah pemimpin ini menolak mentah-mentah hukum-hakam Islam, malah memperlekehkan hukum hudud. Jika hukum manusia (Perlembagaan Persekutuan) pun tidak dapat dipatuhi malah dieksploitasi, bagaimana mereka dapat menerima hukum Allah SWT.


Apabila tidak melaksanakan hukum Allah SWT manusia jauh daripada barakah-Nya kerana di dalam undang-undang-Nya ada kehidupan.


Apa yang kita bimbangi penyakit rakus menjadi pemimpin dan gila kuasa golongan ini akan menyebabkan rakyat terheret sama kerana seluruh negara akan menjadi keluh kesah manakala fitnah bermaharajalela.


Kepada orang beriman, ingatlah hadis Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: "Wahai Abdul Rahman bin Samurah! Jangan meminta untuk menjadi ketua. Jika sesuatu jawatan diberi kepadamu kerana permintaan engkau, nescaya ia akan diserahkan kepadamu tanpa pertolongan. Sekiranya diberi kepadamu tanpa engkau memintanya, nescaya engkau diberi pertolongan." (al-Bukhari: kitab al-Ahkam)

No comments: