Wednesday, December 2, 2009

Sekerat badan berada di Raudhah

***
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang, selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.

Renungan
"Kebenaran itu daripada Tuhanmu, oleh itu janganlah kamu termasuk golongan yang ragu-ragu." - Maksud Ayat 47 Surah Al-Baqarah
***

KESYAHDUAN ketika berada di Madinah An-Nabuwwah sukar digambarkan dengan kata-kata. Apatah lagi ketika berada di Masjid Nabawi. Solat di Masjid Nabawi adalah lebih afdal daripada 1,000 solat di masjid lain kecuali Masjid Al-Haram dan Masjid Al-Aqsa.

Di Masjid Nabawi, menjadi idaman jemaah untuk solat di Raudhah yang mulia. Kedudukan Raudhah adalah di antara rumah Rasulullah s.a.w. dan Saiyidatina Aisyah r.anha dengan mimbarnya.

Kelebihan Raudhah telah diriwayatkan secara mutawatir daripada Rasulullah s.a.w. bahawa ia adalah sebahagian daripada syurga.

Ia adalah suatu tempat mulia di dalam Masjid An-Nabawi, selain menjadi tempat Rasulullah s.a.w. dan para sahabat beribabat dan tempat turunnya wahyu kepada Rasulullah s.a.w. Ia juga merupakan sebuah taman syurga. (sumber buku Rahsia Madinah oleh Khalil Ibrahim Mulia Khothir).

Suatu hari pada musim haji lalu (1422 Hijrah), saya dan rakan-rakan sebilik, berbincang bagaimana untuk memasuki Raudhah.

Masjid amat sesak, menyukarkan seseorang itu solat di bahagian depan, apatah lagi memasuki Raudhah. Bahagian depan masjid biasanya dikepung dengan tabir.

Sebaik-baik saja selesai solat waktu, jemaah berebut-rebut memasuki Raudhah. Sebahagian besar jemaah dalam Raudhah enggan berganjak menyukarkan pengunjung baru memasukinya.

Seorang sahabat berusaha memasuki Raudhah dengan menunggu di pintu masuk pada jam 2.00 pagi. Masalahnya kita tidak tahu pintu mana akan dibuka dulu.

Kadang-kadang kita menunggu di Bab As-Salam tetapi yang dibuka Bab Abu Bakar. Apabila dibuka, jemaah berlari-lari menuju Raudhah. Dalam sekelip mata, Raudhah sudah penuh.

Untuk mengenal kawasan Raudhah, warna permaidaninya boleh dijadikan panduan. Warna permaidani di Raudhah berbeza daripada di kawasan lain. Ketika saya di sana dulu, warnanya seakan-akan putih manakala di kawasan lain merah.

Untuk memasuki Raudhah seseorang itu perlu sentiasa menunggu-nunggu kesempatan.

Selalunya jemaah bertolak-tolakkan untuk masuk. Saya perhatikan apabila seseorang jemaah memasuki kawasan itu dan cepat-cepat angkat takbir untuk solat, dia tidak akan ditolak jemaah lain ataupun pengawal. Ertinya dia selamat untuk meneruskan solatnya.

Suatu hari, saya terlihat ada ruang untuk solat tetapi ketika itu saya berada dalam kedudukan kurang sesuai.

Apabila masuk saja kawasan itu, saya pun cepat-cepat angkat takbir. Saya ingat saya sudah selamat, rupa-rupanya tidak. Seorang pengawal berdekatan, menolak saya keluar dari kawasan Raudhah itu!

Demikian betapa susah memasuki Raudhah ketika musim haji. Suatu hari, seorang sahabat berkata dia sudah dapat masuk Raudhah tetapi separuh saja.

Saya tanya macam mana. Dia kata dia dapat solat dengan kakinya di permaidani merah tetapi apabila sujud, kepalanya mencecah kawasan permaidani warna putih.

Alhamdulilah, akhirnya dia dapat juga memasuki Raudhah walaupun separuh badan saja! -Nukilan LanH

***
IKLAN/IKLAN/IKLAN/IKLAN/IKLAN/IKLAN

Penjualan buku ‘Dilema Seorang Wartawan Islam’

* Assalamualaikum wbt. Mulai 21 April 2009 penulis telah menyertakan isi kandungan buku ‘Dilema Seorang Wartawan Islam’ karya dan terbitan sendiri. Buku penulis ini terbuka untuk pembelian melalui pesanan pos. Harga asal RM12; kini dijual RM10 saja termasuk belanja pos dalam negara (Malaysia). Pesanan melalui pos boleh dibuat dengan mengirimkan wang pos atau kiriman wang RM10 kepada ROSLAN HAMID, 952-3 Batu 3, Jalan Muar Semabok, Melaka. Pembayaran melalui bank adalah melalui akaun Maybank bernombor 114011751218. Untuk maklumat, penulis (ROSLAN HAMID) menggunakan nama pena LanH pada kebanyakan artikel.

* Juga terbuka untuk pembelian adalah buku koleksi haji susunan penulis bertajuk 'Bunga Jatuh Ke Dalam Telapak Tangan di Raudhah' yang dijual pada harga RM4 termasuk kos penghantaran (pos dan pembungkusan).

* Blog ini juga terbuka kepada sesiapa yang mahu memanfaat ruang iklan dengan sedikit bayaran. Sila hubungi penulis. Sekarang ini, blog ini ditatapi kira-kira 100 pelayar setiap hari (sila klik pada kotak empat segi kecil berwarna hijau pada bahagian paling bawah blog untuk rujukan).

***Nota: Tiada hak cipta. Semua bahan-bahan dalam blog ini adalah bebas untuk dimuat turun, disiarkan semula, disalin, dicetak, diedar, dihebah dan sebagainya. Cuma diharapkan dapat diberikan kredit kepada sumber bahan yang diambil itu. Hanya balasan berlipat ganda diharapkan daripada Allah SWT berhubung penyebarannya. Sekian, wassalam.

No comments: