Wednesday, December 16, 2009

Jemaah Pakistan jalan kaki tunai haji

***
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang, selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.

Renungan
"Hai orang-orang beriman! Sesungguhnya (meminum) al-Khmar (arak), berjudi, (berkorban) untuk berhala, mengundi nasib dengan panah adalah perbuatan keji termasuk perbuatan syaitan. Maka jauhilah perbuatan-perbuatan itu agar kamu mendapat keberuntungan."

"Sesungguhnya syaitan itu bermaksud untuk menimbulkan permusuhan dan kebencian antara kamu lantaran meminum al-Khamr (arak) dan berjudi itu, dan menghalangi kamu daripada mengingati Allah subhanahu wata'ala daripada sembahyang maka berhentilah kamu daripada mengerjakan pekerjaan itu." (Maksud ayat 90-91 Surah al-Maa'idah)
***

KETIKA di Makkah, hati saya tersentuh mendengar kisah luar biasa sekumpulan jemaah haji dari Pakistan yang berjalan kaki ke Tanah Suci. Kisah yang dibawa oleh isteri saya itu membuatkan saya teruja membantu mereka.

Isteri saya menerima khabar itu daripada teman sebiliknya, seorang jemaah berketurunan Pakistan yang pernah tinggal di Malaysia.

Menurut isteri saya, pada suatu petang temannya itu menikmati makanan yang dibelinya di tepi tembok kawasan luar Masjidilharam.

Selepas agak kenyang, dia bangun untuk membuang keratan roti capati yang tidak habis dimakannya ke dalam tong sampah.

Tidak semena-mena dia ditegur dan diminta menyerahkan saki baki makanan tadi oleh seorang wanita jemaah Pakistan yang sedang baring-baring di belakangnya.

Wanita itu merayu biar dia simpan makanan tadi untuk dia dan keluarganya berbuka puasa petang nanti.

Maka dengan rasa hairan teman isteri saya bertanya khabar kepada jemaah itu. Wanita itu memberitahu dia dan rombongannya datang dari Pakistan dan mereka berjalan kaki ke Makkah untuk menunaikan haji.

Mereka berjalan kaki selama tiga bulan dalam perjalanan ribuan kilometer itu yang amat berbahaya itu.

Ada kalanya mereka menumpang lori dan kenderaan lain untuk membolehkan mereka ke Makkah.

Beliau mendakwa duit mereka sudah habis dan sudah beberapa hari tidak menjamah makanan kecuali minum air zamzam.

Oleh kerana tidak sampai hati, teman isteri saya menghulurkan sedikit wang untuk mereka membeli makanan untuk berbuka puasa nanti.

Selepas isteri saya menceritakan kejadian ini, saya terpanggil membantu mereka. Saya kumpulkan makanan berlebihan seperti bungkusan mi segera dan buah-buahan untuk diberikan kepada kumpulan jemaah Pakistan itu.

Suatu hari ketika kami sampai untuk memberikan makanan kepada mereka, saya lihat seorang anak dalam kumpulan itu sedang menangis dan meriba ibunya yang turut menangis.

Apabila kami menyerahkan makanan itu, mereka mengucapkan terima kasih dan bersyukur ke hadrat Ilahi. Si ibu yang sedang meriba anak tadi, turut bingkas bangun menyambut pemberian kami.

Dalam keadaan letih, mereka memberikan senyuman dan membahagi-bahagikan makanan tadi. Teman isteri saya menterjemah apa yang mereka kata.

Dalam hati saya berdetik, kasihan mereka, nampak si ibu tadi kegembiraan dan dengan linangan air mata mereka menjamah makanan yang kami beri.

Mereka nampaknya benar-benar bersyukur kerana ada insan yang bersimpati dengan nasib mereka.

Saya benar-benar tersentuh dan berasa sebak, rupa-rupanya ada jemaah kelaparan kerana tiada wang lagi untuk membeli makanan.

Oohh bayangkanlah, selepas musim haji, mereka akan berjalan kaki pulang ke Pakistan.

Bagaimanakah perjalanan itu nanti sedangkan mereka tidak berduit dan mempunyai makanan. Tetapi keyakinan kepada Allah menguatkan semangat mereka untuk menunaikan rukun Islam kelima itu.

Saya berdoa; "Ya Allah Ya Tuhanku, hanya Engkau sahaja yang memberi rahmat kepada kumpulan jemaah Pakistan ini."

Pada keesokan harinya kami berkunjung di tepi tembok itu dengan harapan untuk terus menolong mereka tetapi hampa kerana mereka sudah tiada di situ. Mungkin mereka sudah memulakan perjalanan pulang ke tanah air.

Dalam perjalanan ribuan kilometer itu, jemaah berkenaan terpaksa merentas padang pasir Arab Saudi, kemudian ke Iraq, Iran dan Afghanistan sebelum memasuki negara sendiri.

Bagaimana agaknya keadaan mereka dalam menghadapi situasi tidak menentu di Iraq yang kini dilanda kekacauan akibat pencabulan Amerika Syarikat ke atas bumi anbia itu.

Saya juga terfikir-fikir mengapa jemaah haji itu bersusah payah untuk ke Makkah sedangkan antara syarat untuk menunaikan haji adalah berkemampuan.

Lama kemudian baru saya teringat, dalam mahzab Hanafi yang menjadi pegangan ramai penduduk Pakistan, kewajipan untuk menunaikan haji menjadi keutamaan dan perlu disegerakan.

Mungkin sebab itu agaknya yang mendorong jemaah berkenaan bermati-matian, termasuk berjalan kaki untuk menunaikan rukun Islam kelima.

Sekiranya dibandingkan dengan orang Malaysia yang ramai mewah dan kaya tetapi masih belum menunaikan haji, maka amat rugilah orang yang tidak mahu menyahut seruan Ilahi itu.

Kebanyakan jemaah Malaysia juga saya perhatikan suka sangat berbelanja membeli itu dan ini ketika berada di Tanah Suci. Mereka tidak kisah menghabiskan ribuan ringgit, termasuk membeli barangan yang boleh didapati dengan mudah di Malaysia seperti permaidani, kopiah dan sejadah.

Hingga ke hari ini jika saya terkenangkan kisah jemaah Pakistan tadi, rasa sebak jiwa saya, seakan-akan mahu mengalirkan air mata. Waullahua'lam. - Nukilan HAJI MOHAMAD, Klang.

***
IKLAN/IKLAN/IKLAN/IKLAN/IKLAN/IKLAN

Penjualan buku ‘Dilema Seorang Wartawan Islam’

* Assalamualaikum wbt. Mulai 21 April 2009 penulis telah menyertakan isi kandungan buku ‘Dilema Seorang Wartawan Islam’ karya dan terbitan sendiri. Buku penulis ini terbuka untuk pembelian melalui pesanan pos. Harga asal RM12; kini dijual RM10 saja termasuk belanja pos dalam negara (Malaysia). Pesanan melalui pos boleh dibuat dengan mengirimkan wang pos atau kiriman wang RM10 kepada ROSLAN HAMID, 952-3 Batu 3, Jalan Muar Semabok, Melaka. Pembayaran melalui bank adalah melalui akaun Maybank bernombor 114011751218. Untuk maklumat, penulis (ROSLAN HAMID) menggunakan nama pena LanH pada kebanyakan artikel.

* Juga terbuka untuk pembelian adalah buku koleksi haji susunan penulis bertajuk 'Bunga Jatuh Ke Dalam Telapak Tangan di Raudhah' yang dijual pada harga RM4 termasuk kos penghantaran (pos dan pembungkusan).

* Blog ini juga terbuka kepada sesiapa yang mahu memanfaat ruang iklan dengan sedikit bayaran. Sila hubungi penulis. Sekarang ini, blog ini ditatapi kira-kira 100 pelayar setiap hari (sila klik pada kotak empat segi kecil berwarna hijau pada bahagian paling bawah blog untuk rujukan).

***Nota: Tiada hak cipta. Semua bahan-bahan dalam blog ini adalah bebas untuk dimuat turun, disiarkan semula, disalin, dicetak, diedar, dihebah dan sebagainya. Cuma diharapkan dapat diberikan kredit kepada sumber bahan yang diambil itu. Hanya balasan berlipat ganda diharapkan daripada Allah SWT berhubung penyebarannya. Sekian, wassalam.

No comments: