Wednesday, May 6, 2020

Secebis Kisah Ramadan 13: Pesanan datuk-nenek / New Norm

**
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang, selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.

Renungan
"Dan berpeganglah kamu semuanya pada tali (agama) Allah dan janganlah kamu bercerai-berai. Dan ingatlah akan nikmat nikmat Allah kepadamu ketika kamu dahulu (masa jahiliyah) bermusuh-musuhan, maka Allah menjinakkan antara hatimu, lalu menjadilah kamu kerana nikmat Allah orang-orang yang bersaudara. Dan kamu telah berada di tepi jurang neraka, lalu Allah menyelamatkan kamu daripadanya. Demikianlah Allah menerangkan ayat-ayat-Nya kepadamu agar kamu mendapat petunjuk." (QS. Ali Imran 3:103)
***

Secebis Kisah Ramadan 13

Pesanan datuk-nenek / Norma Baharu (New Norm)

DALAM kehidupan seharian orang Melayu, adalah biasa untuk orang tua-tua memberi pesan kepada anak cucu. Sebagai 'orang moden' susah saya memahami sesetengah pesanan itu. Tetapi apabila masyarakat dan negara kita hatta dunia dilanda COVID-19, barulah saya 'terperasan' 'kerelevanannya'.

Antara dipesan orang tua-tua dalam kehidupan saya termasuklah oleh mak bapak, datuk nenek, bapak dan datuk saudara...anak-anak baliklah rumah sebelum waktu maghrib - jin, syaitan dan hantu banyak berkeliaran waktu itu. Kambing, ayam itik pun tahu balik rumah sebelum maghrib, kamu tak malu kepada lembu dan kambing?

Kalau terpaksa juga balik malam-malam, jangan terus masuk rumah apatah lagi kalau bawa anak kecil atau ada bayi dalam rumah. Kamu rehat-rehat dulu kat luar sana. Ambil masa untuk baca ayat Quran - baca ayat Kursi ke, baca tiga Qul ke...kemudian selepas bagi salam baru masuk. Atau lebih baik kamu pergi mandi dulu sebelum masuk rumah...

Demikian juga selepas menziarahi orang mati sama ada ke rumahnya, hospital atau kubur. Apabila balik, jangan terus masuk rumah. Berehat sebentar selepas itu pergi mandi. Mandi kat luar sana, bukan dalam rumah. Itulah sebabnya banyak rumah orang Melayu dulu ada 'bilik air' di luar, orang kampung saya panggil 'mengkewan' (mungkin saya tersilap ni sebab dah lama tak dengar perkataan ini).

Kata sesetengah orang tua-tua, kamu ini mungkin ada bawa balik 'benda', pasal itulah kamu kena mandi dulu. Bersihkan diri selepas tu ambik wuduk. Lepas tu baharu boleh masuk rumah.

Subhanallah, orang tua-tua dah lama ajar 'benda-benda' ini...baharu sekarang kita perasan dan terhegeh-hegeh nak amalkan. Sekarang pada 'musim COVID-19' seseorang yang apabila balik, tak terus masuk ke rumahnya. Hatta barangan yang dibawa atau dibelinya tak mahu dibawa masuk terus ke dalam rumah. Mereka mandi dulu, dan apabila sudah bersih baharu masuk...

Ya, dulu orang tua-tua kata kamu mungkin bawa balik 'benda'...tetapi sekarang orang sudah tahu salah satu 'benda' itu adalah virus Corona yang semua orang dan satu planet dunia takuttttttttt...


ARTIKEL IRINGAN

Budaya/Bahasa Melayu amat rapat dengan Islam


RUMAH kecil tiang seribu, rumah besar tiang sebatang, semasa kecil ditimang ibu, sudah besar ditimang gelombang...pada usia senja sekarang ini teringat saya akan pantun atau ungkapan orang bijaksana ini.

Perkataan 'bijaksana' itu pun membayangkan betapa ke depannya orang Melayu yang bahasanya sekarang ini diperkotak-katikkan sesetengah pihak kononnya bahasa Melayu tidak layak menjadi pengantar di sekolah lantas mereka mahu menggembalikan sekolah aliran Inggeris.

Perhatikanlah bahawa orang Melayu tidak hanya bercakap mengenai 'bijaksini' tetapi 'bijaksana' bagi membayangkan betapa prihatinnya mereka terhadap nasib mereka di akhirat nanti. Ini juga bermakna bahasa Melayu amat berkait rapat dengan Islam; hakikatnya Islamlah yang telah mengukuhkan bahasa Melayu sehingga menjadi lingua franca alam sebelah sini (Nusantara).

Mengenai ungkapan 'rumah kecil tiang seribu...itu seorang penulis membuat tafsiran ini: "Sehebat manapun kita, tetap tidak dapat menandingi kehebatan seorang ibu yang telah melahir dan membesarkan kita dengan penuh kasih sayang, tanpa terma dan syarat, tanpa sesal dan ralat...juga sepandai manapun kita mencipta resepi, tetap tidak dapat menandingi keenakan 'air tangan' ibu yang dimasak dengan penuh kasih sayang yang luhur.

"Dan setinggi manapun darjat kita, tetap tidak dapat menandingi ketinggian darjat seorang ibu, hingga doanya tiada hijab di sisi Yang Maha Berkuasa...oleh itu dalam sibuknya kita mengurus dunia dan mengejar cita-cita, panjatkanlah doa buat ibu yang semakin dimamah usia, barangkali raut wajahnya tidak lagi segar seperti dulu namun kasihnya tetap mekar dan subur, takkan layu ditelan waktu..."

Katanya lagi, hanya setelah bergelar ibu, barulah seorang anak mengerti mengapa kemuliaan seorang ibu tiga kali mengatasi kemuliaan seorang ayah.

Ketika mengamit nostalgia pantun...'Rumah kecil tiang seribu, rumah besar tiang sebatang...' baru-baru saya terperasan rupa-rupanya ada versi lain yang lebih mendekati orang Melayu akan amalan agamanya, Islam.

Pantun itu berbunyi: "Rumah kecil tiang seribu, rumah besar tiang sebatang, hidup di dunia bantu membantu, dalam kubur terbaring seorang."

Kemudian ada lanjutan pantun yang berbunyi: "Anak ayam turun sembilan, mati satu tinggallah lapan, amal ibadat pengganti badan, kita kan tinggal di balik papan."

Mengenai pertautan rapat bahasa Melayu dan Islam ini, teringat penulis akan perbincangan dengan seorang sarjana bahasa tidak lama dulu.

Beliau yang bergelar Dr mengajar di sebuah universiti tempatan. Apa yang menarik dicelotehkan pensyarah ini adalah mengenai ketinggian martabat serta kedudukan bahasa Melayu dan satu perkara yang tidak dapat dipisahkan berhubung perkembangan dan kemajuan bahasa ini adalah Islam.

Katanya, Islamlah yang memartabatkan bahasa Melayu sekali gus bangsa Melayu; sebarang langkah untuk 'memperkecil-kecilkan' atau 'mengnyahkan' bahasa ini bermakna orang Melayu dikhuatiri tidak akan maju tamadunnya. Tanpa bahasanya yang maju, tidak mungkin orang Melayu yang hampir semuanya beragama Islam akan maju hatta longgar juga dalam pegangan Islam mereka.

Sejak Islam datang dan diterima di alam Melayu dengan pengislaman raja-raja Pasai, Perlak, Aceh, Mataram (Jawa), Melaka, Kedah, Kelantan, Terengganu, Petani, Brunei dan banyak lagi wilayah, bahasa Melayu yang mengadaptasi tulisan Arab (Jawi) mengalami perkembangan teramat pesat sehinggakan bangsa ini maju dari segi budaya, kesusasteraan, pemerintahan dan teknologinya.

Islam telah mengangkat bahasa dan bangsa Melayu - bangsa dan kerajaan di rantau ini diiktiraf seantero dunia termasuk pemerintah China, India dan paling penting empayar Islam yang menguasai dunia ketika itu, Uthmaniyah yang berpangkalan di Turki.

Bahasa Melayu dengan huruf jawi amat berkait rapat dengan Islam termasuk amalan beragama. Di ruangan kecil ini memadailah diberi contoh mudah. Istiqamah satu sifat penting dalam melakukan peribadatan dalam Islam. “Daripada Aisyah r.ha., Nabi Muhammad s.a.w. bersabda, bermaksud: “Wahai manusia lakukanlah amalan mengikut keupayaan kamu. Sesungguhnya Allah tidak jemu sehinggalah kamu jemu. Amalan yang paling Allah sukai ialah amalan yang berterusan walaupun sedikit.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Dalam bahasa Melayu ada 'bunga bahasa' seperti peribahasa yang bermaksud seakan-akan selari dengan maksud hadis tersebut seperti 'sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit' dan 'sehari selembar benang lama-lama jadi sehelai kain'.

Kata sarjana itu, ini menunjukkan pengaruh Islam amat hebat dalam bahasa Melayu dan perkara ini disedari penjajah yang sedaya upaya 'memisahkan Islam daripada bahasa Melayu'. Maka dibuang dan dihapuskan huruf Arab (jawi) digantikan dengan huruf rumi dan mutakhir ini ada pemimpin berpendapat bahasa Melayu tidak berupaya membicarakan ilmu teknologi seperti Sains dan Matematik. Lantas mereka 'memandulkan' bahasa Melayu dengan 'tidak membenarkan bahasa ini membicarakan Sains dan Matemik di sekolah dan universiti sebaliknya diagung-agungkannya bahasa Inggeris.

Hakikatnya, kata sarjana itu bahasa Melayu hebat dalam memperkatakan teknologi jika tidak masakan bangsa Melayu suatu ketika dulu terkenal sebagai pelayar hebat dan menjelajah lautan dunia; rumusannya istiqamahlah dalam memperkasa bahasa Melayu walaupun secara berdikit-dikit, namun jika cuba 'dimandulkan' bahasa Melayu, dikhuatiri bangsa Melayu juga akan memasuki zaman gelapnya.

Ya, penjajah sudah berjaya sebahagiannya 'menanggalkan' Islam daripada bahasa Melayu, namun wahai pejuang bangsa dan bahasa, istiqamahlah, terus berjuang memperkasa bahasa Melayu yang amat bertaut rapat dengan Islam. Jika dipisahkan elemen Islam daripada bahasa Melayu, bukan saja bahasa ini akan mati tetapi juga bangsa ini! Buktinya Tanah Melayu sudah tiada, mungkinkah bangsa dan bahasanya akan menyusul. Nauzubillah.

No comments: