Monday, September 28, 2009

Hipokrit (munafik) dalam politik hancur generasi muda

Setiap tamadun, apatah lagi agama menyanjungi ketelusan. Agama membenci sikap hipokrit (bermuka-muka) dan dalam istilah agama Islam ia dipanggil munafik.

Berhubung persoalan munafik ini, saya tertarik dengan tulisan seorang pembaca dalam akhbar 'The Sun' tidak lama dulu. Penulis bimbang sifat munafik yang semakin berleluasa dalam masyarakat akan menjejaskan masa depan anak-anak.

Antara lain, Noel F D'Oliveiro menulis: "Hipokrasi (bersifat munafik) adalah kejahatan tahap tertinggi dalam masyarakat. Ia wujud dalam diri kita dan dalam semua peringkat masyarakat, dalam kelas atasan dan rendah. Kita semua biasa dengan sifat munafik ini - dalam politik, pengiklanan, media massa, perubatan dan paling menyedihkan dalam agama."

Kita lihat dulu amalan munafik dalam bidang politik. Kita lihat politik antarabangsa. Biasalah bagi kuasa besar dunia (Amerika Syarikat, Britain dan sebagainya) bercakap hebat mengenai amalan demokrasi dan hak asasi manusia.

Tetapi hakikatnya, mereka tidak pedulikan apa yang mereka hebohkan itu. Kuasa besar ini mahu negara lain mengikut telunjuk mereka. Yang melawan akan menerima padah seperti Iraq, Sudan, Libya atau Iran. Yang tidak melawan seperti Presiden Palestin (kini bekas), Mahmood Abas juga dipermain-mainkan.

Laungan demokrasi dan hak asasi adalah untuk memuaskan nafsu mereka saja. Malah, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang mereka wujudkan diperkudakan untuk kepentingan sendiri. PBB dijadikan topeng untuk mengesahkan sifat munafik mereka.

Barack Obama yang dunia harap-harap akan membawa perubahan (change) rupa-rupanya sama saja seperti presiden terdahulu. Amerika di bawahnya berterusan membedil apa didakwa kubu Taliban di sempadan Pakistan-Afghanistan malah beliau sudah mengerahkan 17,000 askar AS ke Afghanistan. Ratusan orang awam terbunuh, tetapi itu bukan sesuatu yang penting bagi mereka.

Politik negara kita juga menyaksikan perkara yang sama. Dari peringkat paling atas, cakap-cakap mengenai demokrasi dan hak asasi dihebohkan, tetapi setakat mana ia benar-benar dikotakan, tidaklah diketahui.

Kini selepas rampasan kuasa di Perak, cengkaman semakin keras dikenakan terhadap rakyat. Ceramah dihalang manakala akhbar alternatif dirampas. Sementara itu ada pemimpin mengugut rakyat dengan undang-undang rimba ISA. Ini adalah sebahagian bukti semakin terhakisnya amalan demokrasi di kalangan rakyat.

Di kalangan tokoh politik, sifat hipokrit boleh disaksikan menjelang satu-satu pilihan raya. Biasanya, sebelum sesuatu pilihan raya, sesebuah parti atau calon itu akan membuat pelbagai janji manis, tetapi selepas pilihan raya, kebanyakannya dilupakan. Ini satu ciri munafik - mungkir janji.

Kemudian kita saksikan gelagat sesetengah tokoh politik dan pemimpin kita yang 'cakap tak serupa bikin'. Ada Adun Perak yang bercakap berdegar-degar mengenai rasuah dalam Umno, tetapi dia kembali ke dalam parti itu. Kemudian ada pemimpin apabila harga minyak naik, menghebohkan 'ubah gaya hidup' tetapi dia dan anak isteri hidup bermewah-mewah. Bukankah ini hipokrit namanya.

Pembohongan ini akan mendatangkan kesan negatif kepada anak-anak. Jika orang tua sudah mengajar mereka berbohong, hampir pasti sifat buruk itu akan diteladani. Kata orang jika guru kencing berdiri, pasti anak murid kencing berlari.

Kemudian kita lihat pula pembohongan yang dilakukan oleh sesetengah media kita. Kalau tersilap lapor, boleh dimaafkan tetapi jika sengaja menyiarkan laporan tidak benar semata-mata untuk memuaskan pihak tertentu, ia akan 'melahirkan pembohong' dalam masyarakat kita.

Contoh klasik pembohongan media ialah mengenai perhimpunan Bersih pada akhir 2007 dulu. Akhbar Melayu melaporkan hanya beberapa ribu orang saja hadir sedangkan akhbar alternatif dan agensi berita asing melaporkan puluhan ribu hadir. Gambar-gambar yang disiarkan oleh mereka membuktikan perkara itu.

Dalam bidang pengiklanan juga berlaku pelbagai pembohongan. Dikatakan sesuatu barangan mempunyai pelbagai keistimewaan sedangkan hakikatnya tidak begitu.

Sekalipun dunia dikatakan sudah sampai ke kemuncak ketamadunan manusia, wanita terus diekspolitasi, termasuk dalam dunia pengiklanan. Kecantikan wanita terus diperdagang sedangkan seluruh dunia dicanang bahawa wanita kini menikmati kehidupan paling bermaruah.

Cuba kita renung dan fikirkan nasib wanita berdasarkan Academy Award bintang-bintang Hollywood baru-baru ini. Kebanyakan gambar artis wanita yang dipancarkan ke seluruh dunia sama ada melalui media cetak atau elektronik, menunjukkan buah dada masing-masing sedangkan pasangan mereka (lelaki) berpakaian serba lengkap.

Artis-artis ini dan kebanyakan pertubuhan wanita dunia menganggap cara hidup ini adalah yang terbaik, sebagai sesuatu yang bertamadun, hakikatnya ia satu langkah menzalimi wanita itu sendiri.

Ironinya, wanita Islam Afghanistan yang memakai burqa dituduh sebagai kolot dan pemerintah yang memaksa pemakaiannya dianggap zalim dan perlu diperangi. Itulah sebabnya Taliban dihancurkan setahun lalu dan hari ini cara hidup Barat dihidupkan kembali di Afghanistan.

Bukankah semua ini menunjukkan manusia amat hipokrit (munafik) dalam menjalani penghidupan?

IKLAN/IKLAN/IKLAN/IKLAN/IKLAN

Penjualan buku ‘Dilema Seorang Wartawan Islam’

* Assalamualaikum wbt. Mulai 21 April 2009 penulis telah menyertakan isi kandungan buku ‘Dilema Seorang Wartawan Islam’ karya dan terbitan sendiri. Buku penulis ini terbuka untuk pembelian melalui pesanan pos. Harga asal RM12; kini dijual RM10 saja termasuk belanja pos dalam negara (Malaysia). Pesanan melalui pos boleh dibuat dengan mengirimkan wang pos atau kiriman wang RM10 kepada ROSLAN HAMID, 952-3 Batu 3, Jalan Muar Semabok, Melaka. Pembayaran melalui bank adalah melalui akaun Maybank bernombor 114011751218. Untuk maklumat, penulis (ROSLAN HAMID) menggunakan nama pena LanH pada kebanyakan artikel. Sekian, wassalam.

No comments: