Wednesday, September 20, 2017

Pesakit 'tertekan' di hospital kerajaan...

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang; selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.

Renungan

"Dialah (Allah) yang menciptakan bagi kamu pasangan-pasangan (jodoh) daripada makhluk (jenis) kamu sendiri agar kamu condong kepadanya dan berasa tenteram dengannya. Kemudian Allah menciptakan kasih dan sayang antara kamu." (Surah Ar Rum: 21) 

PENULIS dikesan menghidap diabetes dan darah tinggi ketika berusia 40 tahun pada 2002. Sejak itu terpaksalah penulis mengambil secara harian ubat-ubatan seperti Metformin, Glibenclamide dan Perindopril yang diperolehil di farmasi sebuah klinik komuniti selepas menjalani pemeriksaan kesihatan tiga bulan sekali.

Dulu ubat-ubatan dibekalkan cukup untuk tiga bulan tetapi sekarang ini bagi tempoh sebulan saja. Jadi seseorang pesakit itu perlu ke farmasi sebulan sekali dan kemudian pada bulan ketiga menjalani pemeriksaan perubatan sebelum bekalan ubat disambung.

Ditanya mengapa semakin sukar mendapat ubat-ubatan, ada petugas berkata bekalan terhad, ada yang berkata ia berakibat daripada pengurangan peruntukan kewangan dan ada berkata ia bagi mengelak pembaziran ubat-ubatan di kalangan pesakit.

Selain bekalan ubat yang berkurangan, suasana hospital dan klinik komuniti kerajaan sekarang ini begitu sesak. Sebagai contoh, ketika penulis hadir di sebuah hospital pada 30 Ogos lalu, keadaan sungguh sesak sama ada di ruang menunggu rawatan atau mendapatkan ubat-ubatan di farmasi sehingga ada pesakit terpaksa duduk di atas lantai.

Pada 'zaman serba susah' sekarang ini (seperti harga barangan asasi sentiasa naik), rakyat kebanyakan semakin terbeban dan tertekan apabila mendapatkan rawatan di hospital dan klinik kerajaan.

Ya, 'jangan jatuh sakit' sekarang ini kerana untuk mendapatkan rawatan dan ubat-ubatan di hospital dan klinik kerajaan memerlukan 'kesabaran tersangat tinggi' manakala kos perubatan di sektor swasta pula 'teramat mahal' tetapi hakikatnya siapa dapat 'menghalang sakit'. Sakit datang juga dan mereka yang sakit perlu melakukan pemeriksaan dan mendapatkan rawatan.

Tidak lama dulu, seorang anak saudara saya, seorang doktor pelatih, menangis dan menyatakan betapa sedihnya menyaksikan seorang 'nenek' gagal mendapatkan rawatan hemodialisis di sebuah hospital kerana tidak mampu menyediakan biayanya. Kos menjalani hemodialisis yang dilakukan tiga kali seminggu bukan murah, seorang sahabat saya berkata setiap satunya adalah lebih RM200. 

Ini bermakna pesakit kegagalan fungsi gingal (buah pinggang) ini memerlukan RM600 seminggu atau RM2,400 sebulan. Jumlah wang ini sungguh banyak, menggusarkan' rakyat kebanyakan, alhamdulillah dalam sejumlah kes, ada pihak prihatin daripada sektor swasta dan kerajaan sedia membantu.

Rawatan bagi 'sakit biasa' seperti demam dan selesema di klinik swasta juga memerlukan kos tinggi. Adalah biasa untuk sekali rawatan, seorang pesakit dicaj sebanyak RM40 (termasuklah ubat-ubatan). 

Berhubung kos perubatan tinggi ini, penulis teringat lawak seorang rakan. Beliau berkata seorang sahabatnya dihantar ke sebuah hospital swasta terkenal untuk menjalani rawatan. Apabila mengetahui deposit rawatan adalah sebanyak RM1,000; si pesakit tiba-tiba berkata dia sudah sihat dan tidak jadi dirawat di situ. Tidak lama dulu apabila ibu penulis dimasukkan ke sebuah hospital swasta, barulah penulis tahu ia bukan bahan lawak tetapi sesuatu yang serius kerana deposit untuk dirawat di situ juga RM1,000! 

Selepas menjalani rawatan selama dua setengah hari, cajnya kira-kira RM4,500; membuat penulis mengakui bahawa rawatan perubatan sebenarnya sudah menjadi satu industri membuat duit. 

Tidak lama kemudian bapa penulis dimasukkan ke sebuah hospital swasta terkenal bagi menjalani rawatan masalah prostatnya. Kos pembedahan secara laser dan rawatannya mencapai angka RM20,000 namun bersyukur kepada Allah SWT bapa penulis kembali sihat selepas itu. 

Kini sedarlah penulis bahawa bidang perubatan sudah menjadi satu industri kepada 'si bijak' atau 'diambil kesempatan untuk menangguk di air keruh' bagi sesetengah pihak. 

Dalam bidang ini, semakin banyak pihak menggunakan istilah hospitaliti malah ada banyak kolej menawarkan kursus dalam bidang ini. Malah ada agensi kerajaan dan swasta sudah memperkenalkan 'pelancongan-perubatan' di mana hospital-hospital swasta sedia melayani kehendak warga asing kaya dari negara jiran seperti Singapura, Indonesia dan Brunei bagi menjalani rawatan di sini. 

Berdasarkan situasi ini, penulis tidak terkejut apabila membaca sebuah berita baru-baru ini mengenai sebuah pusat rawatan swasta yang menolak kemasukan seorang wanita yang mahu bersalin sehingga akhirnya bayi beliau dilahirkan dalam kereta keluarga berkenaan yang diparkir berhampiran.

Kos perubatan yang amat tinggi mengusarkan rakyat marhain. Jatuh sakit bukan sesuatu yang boleh dijangka, namun bijak pandai menyatakan 'sediakan payung sebelum hujan'. Namun berdasarkan jumlah pendapatan rakyat kebanyakan (misalnya RM2,000 sebulan) ditolak perbelanjaan sebanyak RM2,000 atau mungkin juga RM2,500 sebulan (kena pinjamlah tu), ternyata 'payung kita telah tersedia bocor sebelum berlaku hujan'!

Ya, kasihan rakyat pada era 'feel good factor' (kononnya selepas menjuarai Sukan SEA) kerajaan Umno BN sekarang ini. Rakyat kebanyakan sungguh 'tertekan' termasuklah ketika mendapatkan rawatan di hospital dan klinik kerajaan. Sekarang ini masa sesuai untuk sandarkan harapan kepada pembangkang. Jom bersama-sama kerja kuat untuk tumbangkan Umno BN pada PRU14 akan datang!

Saturday, September 16, 2017

Athletes' attires; into the lizard hole we enter...

In the name of Allah, the Beneficent, the Merciful; blessings and peace be upon Prophet Muhammad s.a.w.


Reflection

The Declining Day (Al-'Asr)
1. By the declining day,
2. Lo! Man is in a state of loss,
3. Save those who believe and do good works, and exhort 
one another to truth and exhort one another to endurance.


'SYABAS' (congratulation) to Malaysia for becoming champion during the recently concluded SEA Games (KL2017) - hauling 145 gold, 92 silver and 86 bronze medals.

Almost everybody, sector and party were 'happy' and in joy; even government servants had the last hurrah because Monday, September 4th was declared a public holiday enabling them to lengthen their 'off days' after celebrating 'Merdeka' on August 31st and Eid Adha on September 1st.

'Everybody' have and had or shared the 'feel good feeling' - congratulations were pouring in to the Malaysian contingent and leaders! In seemed that 'everything was perfect'...almost nobody dared or paid concern at all to raise specific issues regarding the game.

For this KL2017 I did not see any event on TV except for the football final involving Malaysia and Thailand. But while reading newpapers which was my daily routine, I came across pictures of Malaysian 'Muslimah' athletes especially gymnasts in skimpy outfits - of course this is not the Islamic way of life; perhaps the Western way of life had been accepted openly by our society.
  
Well, in today's world, it is okay to expose one's body under the name of sports. It seemed that this phenomena is accepted by all even by Muslims countries and Muslims themselves. So that's it - Muslims nowadays perhaps were at the feet of 'those' Western 'masters' - we follow their sets of rules.

Regarding how the West treats women, an American woman convert, Iman Daglas in her book, ‘A Well-Guarded Treasure’ (Darussalam) wrote: “People are so eager to simulate the people of the West, while in America and Europe, morals have deteriorated to the point that they no longer exist.

“There people would give anything to reverse the moral decline, yet it is too late. Things have gotten so out of control that there is no turning back. It is truly the most overwhelming problem facing the 21st century.

“Women, especially, are treated with absolutely no respect. To so many men, women are nothing but objects, to use any way they choose. When he is done with her, he just throws her aside and goes on to the next women.

“Women have allowed this to happen, by giving up moral and modesty, by not guarding their chastity and virtue; they have allowed themselves to become nothing more than cheap objects of men's desires.”

Think, O women including gymnasts, when you are young with your ‘solid’ and beautiful bodies; they (the men) would put you on the front cover of their magazines and newspapers or parade you on the red carpet or modeling or performing stage; but when your beauty fades away and skin wrinkle, your body wrecks and shrieks because of old age, only then you realize the truth.

The men would dump you; the same way the leaders of Western world treat women just like sex objects

As for pious Muslimah who feared Allah SWT dan His law; the ‘loss’ in this world (such as unable to take part in some sports because of the dress attire,is nothing because He who rules all the worlds has given this assurance: “And those who have fear of their Lord will be driven to the Garden in companies and when they arrive there, finding its gates open, its custodians will say to them, ‘Peace be upon you! You have done well so enter it timelessly, for ever’.” (Qur’an, 39:73)

Allah SWT also says: “Such people will be repaid for their steadfastness with the Highest Paradise, where they will meet with welcome and with ‘Peace’. (Qur’an 25:75)

Under the name of sports, it seemed that minds of some Muslims had been corrupted into believing and following the footsteps of non believers. They were actually exploiting weakness of the fairer sex in the name of sports and business. Women were mere objects to satisfy their goals. Many women do not realize this fact, their body and beauty were subjected to hungry wolves who were actually taking advantage of their weakness.

Regarding the tendency of Muslims to follow the footsteps of non-believers, a hadith from Bukhari and Muslim, narrated Abu Sa'id, r.a. noted the Prophet peace be upon him (pbuh) said, "Surely, you will follow the ways of those nations who were before you, in everything as one arrow resembles another, (i.e. just like them), so much so that even if they entered a hole of a sand-lizard, you would enter it." 

They said, "O Allah’s Messenger! Do you mean to say that we will follow the Jews and the Christians?" The Prophet (s.a.w.) replied, "Whom else?" (By meaning the Jew and Christians) 

Muslims sportswomen wearing revealing outfits are unacceptable as ‘Muslims, male or female must cover their ‘awrah’. Westerners treat women like filth; sports arena were used as platform to downgrade the fairer sex to the lowest level of mankind.

Western politicians and media criticize Islam as anti-women. They fear the growing trend amongst young, educated women all over the world to embrace Islam to reclaim their rights and dignity. Just about everything that feminists in the West strived for in the ‘70s was already available to Muslim women 1400 years ago.

Regarding women, the Prophet (pbuh) said that, the world and all things in it are valuable; and one of the most valuable in the world is a virtuous woman.

One day a woman asked the Prophet what were her duties towards her husband. To her, he replied: “A wife should not leave her home without her husband’s permission. Women are the twin halves of men.”

God enjoins you to treat women well, for they are your mothers, daughters and aunts.

The rights of women are sacred. See that women are maintained in the rights assigned to them.

When a woman performs the five daily prayers, and fasts in the month of Ramadan, and is chaste, and is not disobedient to her husband, then tell her that she can enter Paradise by whichever door she chooses. 


Shaikh Ibn Uthaimin in Islamic Fatwa Regarding Women says about the proper hijab: "The Islamic hijab is for the woman to cover everything that is forbidden for her to expose. That is, she covers everything that she must cover. The first of those body parts that she must cover is her face. It is the source of temptation and the source of people desiring her..." 

Regarding the attires worn by sportswomen, nowadays it is common for them to don a two piece cloth – one to cover their breasts and the other their private parts – might it be on the beaches (example beach volleyball), fields or tracks.

If sometime such outfits were standard attire of athletes from the Western world and Latin America, nowadays their counterparts from Asia, the Arab world and African nations too leave their trademark ‘singlet and shorts’ and don sexy outfits. This phenomena was obvious during KL2017! To the practicing Muslims 'this new way of life' is 'scary' but almost nobody 'take note'. Everybody was saying 'Syabas, Syabas and Syabas'!

In the pools, on the gymnasium floors, in the fields and almost everywhere the girls are subjected to the standard attire accepted the world over – bare your sexy bodies or ‘you should stay home’.

So it is a must – you must wear those skimpy outfits, if not, don’t ever dream of taking part in any of the events. The majority of the world’s population has nothing to fuss about this development but to the practicing Muslims, these scenarios are totally against the teaching of Allah The Almighty and His Prophet, Muhammad (s.a.w.).

The Western world (such as the organizers of world’s sporting events, the Olympics and World Championship), is leading the human race back into the ‘jahiliah’ (ignorant) period or the dark ages. Women are once again used as sex objects to satisfy men’s lust in the name of sports and other international events and gatherings such as Miss World or Miss Universe pageants.

The problem among practicing Muslims, is that would their women athletes clad in the Islamic dress code be allowed in the pools, on the gymnasium floors or on the fields?

In my opinion if athletes could wear skimpy outfits, then there should be no discrimination for them to wear ‘hijab’ when doing the floor exercises or splashing up in the pools. But no, never has the world seen a Muslim woman gymnast or swimmer in ‘Islamic attire’ taking the gym floor or the swimming pool.

In my opinion, Muslim countries under the umbrella of the Organization of the Islamic Cooperation (OIC) should be serious in sending men and women in Islamic attire to take part in international games. 

Muslim leaders and sportsmen and women should have the guts to challenge the regulations that are against the Islamic teachings imposed on them by the international sports governing bodies for Allah SWT, the Almighty says: “O you who believe! If ye obey the unbelievers, they will drive you back on your heels, and you will turn back (from Faith) to you own loss.” (Qur’an 3: 149).

Thursday, September 14, 2017

U Masjid (36): 'Tarikan sampingan' ke rumah Allah...

  • Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang; selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.

    Renungan

    "Dialah (Allah) yang menciptakan bagi kamu pasangan-pasangan (jodoh) daripada makhluk (jenis) kamu sendiri agar kamu condong kepadanya dan berasa tenteram dengannya. Kemudian Allah menciptakan kasih dan sayang antara kamu." (Surah Ar Rum: 21) 

    BARU-BARU ini saya ke Temerloh dan sempat solat Jumaat di Masjid Baru Temerloh. Ketika sampai, azan Jumaat belum berkumandang, dari jauh di tempat parkir saya lihat orang ramai beratur...mungkin mereka mahu ke tandas.

    Apabila mendekati mereka, ternyata sangkaan itu betul tetapi ada lagi satu barisan yang 'orangnya' bukan mahu ke tandas tetapi mahu 'pekena' cendol 'free'...ya ada seorang lelaki 'mamak' sedang 'ligat' tangannya mengisi cendol dalam mangkuk kecil ais kepal yang disediakan seorang remaja yang mungkin anaknya dan seorang wanita pertengahan usia yang mungkin isterinya. Dia kemudian menyerahkan mangkuk cendol itu dengan cepat kepada orang yang sampai gilirannya.

    Orang ramai yang sudah mendapatkan cendol 'free' itu santai sekali menikmatinya sambil duduk di bawah khemah...ooh alangkah nikmatnya 'menyudu' cendol sejuk itu ketika cuaca panas membahang apatah lagi ia adalah 'free'!

    Saya pun 'tak sabar' mahu menikmati kesejukan cendol 'free', namun tidaklah mengikutkan hati kerana menyedari barisan itu panjang; ya sekejap lagi bilal akan azan. Saya pun melangkah untuk ke tandas...panjang pula barisannya.

    Azan pun berkumandang di udara; saya batalkan hajat ke tandas sebaliknya ambil wuduk dan memasuki masjid. Hari itu tercatatlah dalam 'dairi hidup sendiri' saya solat kali pertama di Masjid Baru Temerloh itu.

    Mengenai masjid ini, ada rakan-rakan media sosial mencatatkan: "Masjid sangat cantik cuma ada masalah pintu tepi belakang pejabat haiwan tak dibuka sebab kalau orang pejabat belakang nak ke masjid susah. Buat masa sekarang cuma hari Jumaat 'aje' digalakan ke masjid ikut pintu tepi. Cadangan kalau boleh sebelum waktu zuhur buka hingga waktu asar ."

    Seorang lagi mencatatkan: "Masjid baru, luas dan selesa.. cuma kemudahah tandas di luar sangat terhad. Tandas sikit sangat. (Penulis LanH yang meninjau selepas solat mendapati ada tiga saja). T
    empat wuduk wanita pula agak terbuka... perlu sedikit penambahbaikan."
Rakan lain mencatatkan: "Meriah aktiviti makan cendol 'free' di masjid ni sebelum solat Jumaat. Sedap cendolnya!"

Penulis LanH menambah: "Cendol 'free' bukan saja disediakan sebelum solat Jumaat. Selepas solat Jumaat pun masih ada. Apa lagi selepas solat, LanH pun menyertai barisan untuk mendapatkan cendol 'free'. Memang sedap dan terasa dingin apabila cendol berais melalui tekak. Namun masalahnya kenapa sikit sangat...kalau dapat cendol mangkuk besar kan 'best'? Ewah...tak sedar diri dan tak bersyukur pula penulis LanH ini!

Sebenarnya 'cerita cendol free' yang disediakan di pekarangan Masjid Baru Temerloh ini hanyalah satu daripada banyak 'benda free' yang 'ditawarkan' oleh sejumlah masjid (sumbangan ada kalanya diberikan orang persendirian) yang pernah dikunjungi penulis LanH sejak dulu sampai sekarang.

Ada sebuah masjid yang terkenal kerana menyediakan pisang pada setiap kali solat Jumaat. Seorang ustaz pernah komen: "Kenapa beri pisang, pisang dan pisang. Sesekali bagilah epal, oren, anggurkah!!!"

Air (minuman) 'free' juga disediakan sesetengah masjid. Pihak berkenaan meletakkan bekas besar air seperti oren dan milo berais. Maka bolehlah jemaah 'singgah dan basahkan tekak' sebelum memasuki masjid.

Di sebuah masjid lain ada orang berjariah dengan menyediakan timbunan bahan bacaan yang berkaitan hal ehwal agama - baguslah...bagi 'orang kaki membaca' ini peluang baik namun saya perhatikan orang awam tidak tertarik dengan bahan bacaan ini - selalunya timbunan itu 'tidak luak' berbanding pisang  atau cendol yang walaupun selalu diberi atau disediakan akan tetap 'licin'!

Tuesday, September 12, 2017

Love for the 'masjid' especially the Haram, Prophet Mosque...

In the name of Allah, the Beneficent, the Merciful; blessings and peace be upon Prophet Muhammad s.a.w.


Reflection

The Declining Day (Al-'Asr)
1. By the declining day,
2. Lo! Man is in a state of loss,
3. Save those who believe and do good works, and exhort 
one another to truth and exhort one another to endurance.


'ALHAMDULILLAH' (All praise only to Allah), we had observed Eid Al-Adha on Friday, September 1st. More than one million Muslims were in the Holy Land performing hajj. The two great 'masajid' - the Haram Mosque in Makkah and Prophet Mosque in Madinah were in focus even though the latter is not a site to perform hajj 'manasik' (rituals).

As we are about to celebrate the Eid, I recalled my 'nostalgic presence' in both 'masajid' more than 10 years ago when I performed hajj. Regarding the experience in 'Masjid Nabawi' (the Prophet Mosque), this is among my notes:

"It was 2.45 am outside the many gates of Masjid Nabawi; groups of worshipers were seen waiting eagerly for the gates to open. Usually the gates of Babussalam would be opened first, but to avoid the congregation from converging at the particular door and rushing to the Raudhah (the part of the mosque between the Prophet's grave and his pulpit) sometimes other gates would be opened first.

"On that particular morning, I was on my way to Babussalam, the gate of Quba' suddenly opened in front of me sending tens of worshipers to the Raudah. People ran, I hastened my pace. I managed to get a place between a white carpet of the Raudhah and the red ones used in all parts of the mosque.

"I was only a few meters from the Prophet's 'mimbar' the Prophet's grave and that of his closest companion, Abu Bakr. Here is Raudhah, one of the garden of paradise as declared by the Prophet in his his 'hadith': "that which lies between my house and my pulpit is the gardens of paradise."

"The worshippers performed their prayers in very closed and tight condition. The undisciplined ones kept on pushing to get a place in the Raudhah. As I sat there, tears started flowing from my eyes, acknowledging the wrongs that I had done over the years. I turned around and saw some of the congregators too were shedding tears and sobbing."

These were some notes written by pilgrims who had visited the two great 'masajid':

* A place for peace of love - '
Subhanallah'! What to say about Masjid Nabawi, the mosque of the Prophet is the most peaceful place on earth. No words can explain our stay at Masjid Al-Nabawi s.a.w. It is very relaxing, peace of mind and peace of heart. Amazing experience and unforgettable moments and an experience of a lifetime!

* Awesome, emotional - this is a place, every single Muslim wants to visit, a place full of history, and spirituality. I always feel an extraordinary feeling when I am inside the 'masjid'. It's neither because of the beauty of the architecture, nor the magnificence of the decoration, but it is the serenity, and the purity of the place.
* Life changing journey - a must visit for any able Muslim. It is beyond words spectacular. Amazing by writing words no justice can be done to the place. You will have to visit it to feel it.
* Extraordinary, speechless - this holy place is full of history and meanings. The Kaaba was built by Prophet Ibrahim a.s. and his son Prophet Ismail a.s. A visit to a place where worshipers from every nations are coming to worship the one and only God is a blessing in itself. If you add to that a visit either during Ramadan or even better during hajj, it shows the diversity in Islam.
* No words to express the feelings - this is one thing in the world I have seen which is absolutely stunning and unique. The more I see the more I want to see. Can’t take off your eyes… the blessed feeling of being there in front of Kaaba cannot be expressed. It is marvelous and pray every Muslim gets to see it and pray here at least once in their lifetime.
* Amazing - it is so amazing to see the Kaaba in front of our eyes, because usually we'll only position ourselves towards the Kaaba to pray anywhere on the world but now the Kaaba is in front of our eyes. Feel blessed because there are still some Muslim who did not have a chance yet to visit this holy city and we already did.
Well, dear readers, it should be the desire of every Muslim to be in the house of Allah at all times whats more in the Haram Mosque and the Prophet Mosque. In a 'hadith', Prophet Muhammad s.a.w. said: "One prayer in this mosque of mine is superior to 1,000 prayers in any other mosque except the Sacred Mosque of Makkah (Masjidilharam) and one prayer in the sacred mosque is superior 100,000 prayers in any other mosque." (related by Ahmad Ibnu Majah)
In inter-Islam.org it was noted that A Muslim should feel that if he had no commitments, he would have spent his entire time in the 'masjid'. The heart should always yearn to be in the most beloved place. Any place beloved to Allah will certainly become beloved to that person who has love for Allah. Love for Allah is an essential requisite of 'imaan' (faith).
In one 'hadith', the Holy Prophet  s.a.w. said the most beloved places to Allah are the 'masajid'. Even when he is occupied with the matters of the word, such as family, work etc, the heart of a Muslim should always be attached to the 'masjid'.
The Holy Prophet s.a.w. stated in another 'hadith' that the condition of a believer outside the 'masjid' is that of a fish out of water. A fish obviously has no desire to be out water, and if it is taken out will long to return, and will remain restless for as long as it is out of water. In the same 'hadith', the sign of a 'munafiq' (hypocrite) has been described as a bird in a cage longing to be released from there as soon as possible. A 'munafiq' anxiously waits for the 'salaah' (prayers) or speech (lesson) to end so he can leave.
The point to reflect upon is that do we feel restless outside the Masjid longing to return to it? And if not then are we not displaying the sign of a 'munafiq'?
This 'hadith' encourages us to inculcate love for the 'masjid', thereby visiting them frequently and remaining within them as long as possible. It is indeed regrettable to witness that even when we are not preoccupied with necessary commitments, many Muslims, at 'salaah' (prayer) times remain seated in their comfortable chairs with their eyes glued to the television, or wondering the streets waiting for the 'salaah' to be completed.
If they do attend, they will try their utmost best to come late and then leave immediately after 'salaah' has been completed, only then to hang around outside the 'masjid' chatting away with friends. Many have become so neglectful that in their haste to leave, they discard the performance of a 'sunnah muakkadah' (important recommended prayers) as well.
If however, an inclination to remain in the 'masjid' does not exist within the heart then it should be created by compelling oneself to come to the 'masjid' at least ten minutes before the prayer starts and the person should then engage in some form of 'ibaadah' (act of devotion) until the prayer starts.
If one finds it difficult to come any earlier then one should try their utmost to spend time after 'salaah', moreover it would also be beneficial to participate in the regular lessons of the Holy Qur'an or 'hadith' or similar Islamic lectures that take place in the 'masjid'.
The benefits of visiting the 'masjid' are numerous. The Holy Prophets.a.w. has said the he who purifies himself in his house and then walks to one of the houses of Allah for performing an obligatory act, one step of his will wipe out his sins and another step will exalt his status in paradise. Subhanallah!
May Allah first give me the ability to act upon the 'hadith' and spend more time in the 'masjid' and create more love for the 'masjid' and may He also give you the ability. 
Unfortunatelyduring my lifetime I had witnessed several Muslims who had never stepped on a 'masjid' once - but one very sad thing when they die, their remains were brought to the 'masjid' for the final prayer before they were quickly carried to the graveyard for burial.
At last, as a Muslim 'he' or 'she' finally made it to a 'masjid', perhaps it was 'his or her first and last' to the house of Allah SWT. The question is why many of us shy away from the masjid; it was a standard yardstick during the five times daily compulsory or obligatory prayers i.e.'subuh', 'zuhur', 'asar', 'maghrib' and 'isyak' only a row or two are fill with congregators.

'Subhanallah' (All praise is due to Allah) there are people 'who totally boycott' 'masjid' during their lifetimes - they had never set their foot on the floors of any 'masjid' but the irony of it when they die, their remains would be brought to the 'masjid' and to be prayed to. But they themselves had never prayed to Allah SWT in the 'masjid'.

To those dear men who choose not to 'salaah' at the 'masjid' thinking they have a very good reason for it, 'please digest' these 'hadiths' - It was narrated from Abu Hurayrah r.a. that the Messenger of Allah s.a.w. said: “By the One in Whose hand is my soul, I was thinking of ordering that wood be gathered, then I would have ordered that the call to prayer be given, then I would have told a man to lead the people in prayer, then I would have gone from behind and burned the houses of men who did not attend the (congregational) prayer down around them. By the One in Whose hand is my soul, if any one of them had known that he would get a bone covered with good meat or two sheep’s feet with meat in them, he would have turned up for the 'isyak' prayer.” (Narrated by al-Bukhaari, 618; Muslim, 651)

Even a blind man who could hear 'mu'azzin' was not given concession: It was narrated that Abu Hurayrah said: A blind man (Ibn Umm Maktoom) came to the Prophet s.a.w. and said, “O Messenger of Allah, I have no one to lead me to the mosque,” and he asked the Messenger of Allah s.a.w. to grant him a concession allowing him to pray in his house, and he allowed him that. But when he turned away he said, “Can you hear the call to prayer?” He said, “Yes.” He said, “Then answer it.” According to a version narrated by Abu Dawood (552) and Ibn Maajah (792) he said: “I do not think there is any concession for you.” Al-Nawawi said concerning this hadith: its isnaad is saheeh or hasan.

The 'adhan' are constant calls by Allah SWT to us to go the 'masjid' but we choose to ignore Him. We do not want to go the 'masjid'. Why is it so? What are we 'up to' or 'busy with'? Perhaps we are 'sombong' (proud and ignorant) to accept orders from Allah SWT. 'Nauzubillah' (God forbids)...Please note the warning of Allah SWT in Surah 'Abasa: "From what thing doth He create him? (18); From a drop of seed. He createth him and proportioneth him (19); Then maketh the way easy for him (20); Then causeth him to die, and burieth him." (21)

If during your lifetime you are 'sombong' to go the masjid, you just wait...one day surely 'you would be forced go to the masjid' - perhaps it would be your very first and last because your are already dead for after life it is death. Nobody could escape it. So before you 'are forced' to go the 'masjid', please allocate your precious time to be in touch with Allah SWT in His house that is 'masjid' or better still in the Haram Mosque and the Prophet Mosque. 

Sunday, September 10, 2017

Insaf akhir usia: Lebih baik lambat daripada...

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang, selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.
Renungan
"Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat yang membawa kerosakan." - Maksud Ayat al-Quran Surah al-Israa': 32

MENGENAI pembabitan 'pemimpin lama' yang dulunya bermati-matian mengutuk dan menentang serta memperlekeh pihak lawan dalam gerakan pembangkang sekarang ini, saya tertarik dengan sebuah peribahasa Inggeris yang saya pelajari di sekolah dulu - better late than never (adalah lebih baik lambat daripada tidak pernah). Ada peribahasa Melayu berbunyi 'biar lambat asal selamat', bagaimanapun ia ia tidak terlalu tepat bagi menggambarkan keadaan ini.

Ya, berilah peluang kepada mereka. Dalam Islam pun ada diberitahu hal seumpama ini. Ada sebuah hadis menyebut: "...sesungguhnya salah seorang daripada kalian benar-benar beramal dengan amalan ahli syurga, sehingga jarak antara dirinya dengan syurga hanya satu hasta, lalu dia didahului oleh catatan takdirnya, sehingga dia beramal dengan amalan ahli neraka, sehingga dia memasukinya. Dan salah seorang di antara kalian benar-benar beramal dengan amalan ahli neraka, hingga jarak antara dirinya dengan neraka hanya sehasta, lalu dia didahului oleh catatan takdirnya, sehingga dia beramal dengan amalan ahli syurga hingga dia memasukinya. (HR Bukhari dan Muslim)

Bijak pandai ada mengungkapkan hidup umpama roda; ada kalanya di atas dan ada kalanya di bawah; seseorang itu ada ketika berada di kedudukan paling tinggi dan ada masanya di tahap paling rendah.

Pemimpin juga mengalami nasib yang sama. Selepas berada di puncak kuasa, akhirnya dia jatuh; mungkin pada ketika kekuasaan berada dalam genggaman dia bertindak kurang rasional tetapi selepas tidak berkuasa, syukurlah dia mulai nampak jalan kebenaran.

Sebagai contoh dulu ada seorang perdana menteri tidak mengacuhkan rayuan rakyat terhadap kekerasan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) tetapi selepas tidak lagi berkuasa dipetik sebagai berkata: "ISA sebagai suatu akta sudah dicemari dengan stigma sebagai unsur negatif kepada agenda pemerkasaan demokrasi negara dan untuk benar-benar melakukan pembaharuan, kerajaan perlu berani untuk melangkaui kerangka lama dan membuka lembaran baru dalam melakukan perubahan seumpamanya seperti memansuhkan ISA.”

Mengapa perdana menteri ini sesudah pencen mengesyorkan kepimpinan sekarang memansuhkan ISA tetapi tidak beliau sendiri melakukannya ketika berkuasa? Beliau ketika berada di puncak roda, bertindak keras ke atas pembantah ISA, malah sejumlah perhimpunan aman anti-ISA disuraikan pasukan keselamatan di bawah arahannya secara zalim. Oleh itu pandangan beliau sebagai tokoh yang tidak lagi berkuasa begitu menghairankan tetapi itulah sikap kebanyakan pemimpin.

Sindrom ‘membuka mata terhadap kebenaran’ ini dialami pemimpin-pemimpin terkemuka dunia. Mereka bijak bercakap mengenai kemanusiaan, keadilan dan sebagainya, tetapi sayang seribu kali sayang, perkara itu dilakukan apabila mereka tidak lagi berkuasa. Ketika berkuasa mereka bagaikan helang, menyambar mangsa tetapi apabila kuasa sudah sirna, mereka terjelepok kepada kebenaran.

Sebagai contoh, bekas Presiden Amerika Syarikat, Jimmy Carter tidak lama dulu dipetik sebagai berkata: “Rakyat awam Palestin kini dilayan seperti binatang seolah-olah mereka telah didapati bersalah kerana melakukan satu jenayah besar. Ini adalah semata-mata kerana mereka telah mengundi calon-calon daripada gerakan Hamas. Amerika kini menjadi kuasa utama bagi menghalang rakyat awam Palestin daripada menikmati hak mereka. Mereka di nafikan sebarang bantuan hatta bagi memenuhi keperluan hidupan harian mereka sendiri." 

Mengapa Carter bercakap mengenai penderitaan dan kesengsaraan rakyat Palestin selepas dia tidak lagi berkuasa? Apakah semasa menjadi Presiden Amerika, dia meluangkan masa memikirkan akan rakyat Palestin. 

Carter dan 'geng pencennya' seperti Bill Clinton berani bercakap mengenai ketidakadilan dan kerakusan pemimpin kerajaan yang bersemayam di Washington, London, Moscow dan Paris. Hakikatnya mereka berani sebab tidak lagi berkuasa.

Mereka ada rekod buruk mengenai kemanusiaan. Tetapi selepas tidak lagi berkuasa, tahu pula mereka mana yang baik dan mana yang buruk. Lantang pula bercakap mengenai kesamarataan dan keadilan.

Jika dikaji sejarah peradaban manusia, ada tokoh ternama insaf selepas tidak lagi berkuasa atau nyawa sudah berada di halkum. Firaun pada zaman Musa adalah salah satu contoh. Selepas hampir lemas, barulah dia mengakui kebenaran dan Tuhan Nabi Musa tetapi semuanya sudah terlambat. Banyak kisah raja-raja besar dunia mengungkap perkara sama. 

Harun Al-Rashid, Khalifah Abassiyah yang terkenal dan mempunyai kerajaan dari Timur ke Barat, melolong bertanya, mana barisan askar-askarnya hebat dan lengkap bersenjata itu untuk menghalang kedatangan Malaikat Maut. 

Harun insaf sekuat mana dan sebanyak mana kuasanya, dia pasti mati. Keinsafan datang ketika berada di katil pembaringan, menunggu maut. Bagi kita pemimpin perlu sedar segala tindak-tanduknya ketika berkuasa dan bukan selepas pencen atau sudah hampir ke kubur tetapi jika dia sedar akhirnya tidak mengapa, kerana better late than never.


Insaf pada hari tua ini menemukan seseorang dengan istilah 'menebus dosa' - dia sekarang mungkin berusaha sekuat tenaga bagi membaiki kesalahan lampau...ya berilah mereka peluang, usah pula dicemuh dan dicerca mereka.

Istilah 'menebus dosa' ini pada pandangan saya sama dengan satu lagi istilah cukup popular di kalangan orang kita.  'Nanti dan pencen, aku bertaubatlah' atau 'nanti dah pencen, aku sembahyanglah' atau 'nanti dah letak jawatan, aku banyak-banyakkan ibadat' atau 'dah pencen nanti aku sertai perjuangan bersama kamu'.

Sekalipun belum terlambat kerana pintu taubat sentiasa terbuka selagi hayat masih dikandung badan, alangkah baik jika perjuangan rakyat mereka sertai atau setidak-tidak beri perhatian pada masa mereka berkuasa dulu. Namun usahalah bersedih hati sebab better late than never!

Wednesday, September 6, 2017

U Masjid (35): Belajar erti persaudaraan, kasih sayang...

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang; selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.

Renungan

"Dialah (Allah) yang menciptakan bagi kamu pasangan-pasangan (jodoh) daripada makhluk (jenis) kamu sendiri agar kamu condong kepadanya dan berasa tenteram dengannya. Kemudian Allah menciptakan kasih dan sayang antara kamu." (Surah Ar Rum: 21) 

SEKARANG kemuncak musim haji. Namun mengunjungi Madinah Al-Munawwarah tidak termasuk dalam manasik haji. Begitu pun jemaah haji atau umrah amat digalakkan ke sana. Malahan kunjungan ke Madinah termasuk dalam susunan acara jemaah haji atau umrah. Jemaah haji berpeluang berada di Madinah selama lapan atau sembilan hari manakala mereka yang menunaikan umrah tiga hari. Jemaah boleh ke Madinah selepas selesai menunaikan haji dan umrah atau pun sebelumnya.

Keutamaan menziarahi Madinah Al-Munawwarah terutama Masjid An-Nabawi dinyatakan dalam beberapa hadis Rasululullah s.a.w., antaranya yang diriwayatkan oleh At-Tabrani yang bermaksud: “Sesiapa yang menunaikan fardu haji ke Baitullah al-Haram dan tidak menziarahi aku sesungguhnya dia menjauhkan dirinya daripadaku” dan “Barang siapa yang mengerjakan haji lalu dia menziarahiku selepas wafatku, seolah-olah dia telah menzirahiku semasa hidupku.”

Kemudian dinyatakan keutamaan beribadat dalam Masjid Nabawi melalui sebuah hadis bermaksud: “Sembahyang di masjidku ini pahalanya adalah seperti 1,000 sembahyang di tempat lain melainkan di Masjid Al-Haram. Berpuasa sebulan di Madinah seperti berpuasa 1,000 bulan di tempat lain dan sembahyang Jumaat di Masjid Madinah seumpama 1,000 kali sembahyang Jumaat di tempat lain.” (Riwayat As-Sahihaini daripada Abu Hurairah)

Tidak lama dulu saya berpeluang menunaikan umrah. Penerbangan adalah secara terus dari KLIA ke bandar suci, Madinah Al-Munawwarah. Tentunya, hati terasa sayu sebaik saja melangkah kaki, kemudian menaiki bas menuju penginapan berhampiran Masjid Nabi dalam rembang senja.

Dalam perjalanan, daripada kejauhan kelihatan berbalam-balam banjaran gunung, kemerah-merahan dipancari cahaya matahari buat kali terakhir sebelum tenggelam di ufuk barat. Ada jemaah memberitahu saya itulah banjaran bukit atau gunung Uhud, namun tidaklah dapat saya pastikan. Kata jemaah itu lapangan terbang antarabangsa Madinah terletak di sebalik banjaran gunung Uhud.

Saya bersiap sedia dengan buku dan nota panduan bagi mengaup sebanyak mungkin pahala beribadat di Tanah Suci. Bukankah sudah dikatakan melalui hadis bahawa beribadat di Masjid Nabawi adalah 1,000 kali ganda pahalanya daripada beribadat di masjid-masjid lain kecuali Masjidilharam dan Masjid Al-Aqsa? Antara buku tatapan saya adalah ‘Bagaimana Mendapat Pahala Hidup 7,000 Tahun’ oleh Haji Ahmad Haris Suhaimi dari Singapura. (Penerbit HRs Consultant).

Antara perkara yang amat saya tertarik dalam buku itu bab zikir yang antara lain ditulis: “Suatu ketika, Rasulullah s.a.w. telah mendatangi kepada seorang wanita yang kelihatan pada tangannya beberapa biji kurma dan batu-batu kecil yang digunakan untuk membuat kiraan bagi berzikir, lalu Rasulullah bertanya: “Sebaiknya aku beritahukan kepada kamu, apa yang lebih mudah dan lebih afdal daripada itu.”

Lalu Rasulullah s.a.w. bersabda, “Subhanallah ‘Adada Ma Khalaqa Fis Sama’, Wasubhanallah ‘Adada Ma Khalaqa Fil Ardhi, Wasubhanallah ‘Adada Ma baina Zalik, Wasubhanallah ‘Adada Mahua Khaaliq. Wallahu Akbar Mithla Zalik, Walhamdulillah Mithla Zalik, Wala Ilaha Illallahu Mithla Zalik, Wala Haula Qala Quwwata Illa Billahi Mithla Zalik.”

Maksudnya: “Maha Suci Allah dengan bilangan (zikir) sebanyak apa yang diciptanya di langit, dan Maha Suci Allah dengan bilangan sebanyak apa yang dicipta-Nya di bumi, dan Maha Suci Allah dengan bilangan sebanyak apa-apa yang ada di antara kedua-duanya, dan Maha Suci Allah dengan bilangan sebanyak apa-apa yang dicipta-Nya, dan Allah Maha Besar seperti bilangan itu (semua) juga, dan segala puji bagi Allah seperti bilangan itu juga, dan tiada Tuhan melainkan Allah seperti bilangan itu juga, dan tiada daya dan tiada upaya melainkan Allah seperti bilangan itu juga.”

“Berbermakna berzikir dengan tidak sampai seminit ini, seolah-olah kita telah menghasilkan berjuta-juta benih tanaman yang akan membentuk taman-taman yang indah di Syurga kelak.”

Demikianlah saya begitu taksub, membayangkan berbilion-bilion pahala yang akan saya dapat jika dapat solat waktu berjemaah pada setiap masa di Masjid Nabawi di samping membaca zikir-zikir berkenaan.

Dipendekkan cerita, pada hari ziarah luar (mengunjungi tempat bersejarah di luar Masjid Nabawi seperti Masjid Quba’), bas rombongan jemaah telah tersasar waktu sehingga hampir jam 11.45 pagi tetapi dalam keadaan tergesa-gesa kami mahu pulang ke hotel bagi menyiapkan diri untuk solat zuhur berjemaah di Masjid Nabawi, ada dua orang jemaah perempuan merayu untuk pergi ke pasar kurma seterusnya membeli-belah di sana.

Jemaah lain ada mula membebel dan saya juga berkata-kata dalam hati, “bukankah tadi kita sudah ke ladang kurma, sudah beli kurma, untuk apa ke pasar kurma ini, bukankah sudah hampir masuk waktu zuhur. Alangkah ruginya jika tidak dapat solat berjemaah di Masjid Nabawi!”

Nampaknya, mutawif kami, seorang ustaz muda dari Indonesia dapat membaca isi hati kami lalu berkata: “Bapak-bapak dan ibu-ibu sekalian. Minta maaf banyak-banyak. Saya perlu izinkan mereka pergi ke pasar kurma. Memenuhi hajat orang amat dituntut oleh agama. Hari ini kita penuhi hajat mereka, insya-Allah, lain kali orang lain akan memenuhi hajat kita. Insya-Allah, kita akan dapat kedua-duanya sekali, memenuhi hajat orang dan juga solat waktu di Masjid Nabawi.

Ungkapan ustaz itu mengejut dan menyedarkan diri saya. Betapa saya hanya mementingkan diri, kononnya mahu dapatkan ribuaan dan jutaan pahala tetapi gagal menyelami dan menggembirakan hati insan lain. Saya bukan tidak tahu bahawa mengutamakan orang lain itu sangat dituntut oleh agama, tetapi pada saat-saat begitu mudah lupa diri. Bukankah sudah kita pelajari ada saat-saat tertentu solat boleh ditangguhkan misalnya jika hidangan sudah tersedia, kita perlu makan dulu; demikian juga jika kita dalam keadaan mengantuk yang terlampau sangat, tetapi hari itu dalam mengejar kepentingan diri, bagi mengaut keuntungan berganda bagi diri sendiri, saya terlupa segala-galanya.

Demikianlah betapa peristiwa itu telah mengajar saya erti kasih sayang; mengasihi sesama Muslim, memenuhi keperluan dan kehendak mereka selagi ia tidak berlawanan dengan hukum-hakam Allah SWT. Mengertilah saya bahawa Islam itu bukan soal ibadat semata-mata tetapi merangkumi segala-galanya termasuk kasih sayang sesama makhluk. Itulah sebabnya mengapa ada hadis menyatakan seorang lelaki pemberi minum anjing masuk syurga manakala seorang perempuan mengurung kucing sehingga mati dilemparkan ke dalam neraka!