Saturday, June 13, 2020

Syawal 21: Memaksimumkan segala ada demi keredaan-Nya

DENGAN nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang; selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.

Renungan

"Kalau sekiranya perempuan ahli syurga (termasuk bidadari) datang kepada penduduk bumi, nescaya akan disinarinya dunia antara langit dan bumi dan terpenuhinya dengan bau harum semerbak. Sesungguhnya tutup kepalanya lebih baik daripada dunia dan isinya." (HR. Bukhari)

Syawal 21

Memaksimumkan segala ada demi keredaan-Nya

TAHUN demi tahun bertambahlah usia kita; ini bermakna semakin hampir kita ke penghujungnya, memasuki alam barzakh (kubur) yang pasti dilalui setiap bernyawa. 

Berdasarkan hakikat ini, marilah kita mulai saat ini membuat 'pecutan terakhir' dengan 'segala yang ada' pada diri kita demi memburu keredaan-Nya. 

Hendaklah kita ingat bahawa segala yang kita sama ada kemewahan, kuasa, pangkat serta keseronokan dunia, penderitaan penyakit dan kesengsaraan hanyalah bersifat sementara; semuanya  berakhir apabila nyawa direnggut daripada tubuh (mati).

Sebelum kita memasuki kubur, pergunakan 'segala yang kita ada' sebagai modal untuk kita mendapat keredaan Illahi. Bukankah Nabi yang kita kasihi, Muhammad s.a.w. mengingatkan kita supaya mempergunakan lima perkara (muda, berada, lapang, sihat dan hidup) sebelum datang lima perkara (tua, miskin, sibuk, sakit dan mati). 

Sepotong hadis yang diriwayatkan oleh Muaz bin Jabal pula mengingatkan kita tentang umur, bagaimana dihabiskan; demikian juga tentang masa remaja, harta dan ilmu; apa yang telah kita lakukan. 

Berdasarkan perkembangan semasa, kita boleh mengambil iktibar daripada pelbagai peristiwa bagi membantu kita mengkoreksi (muhasabah) diri di samping menyemarakkan semangat kita berkorban bagi mendapat keredaan-Nya.

Kita boleh bertanya; apakah harta yang sudah kita korbankan untuk Islam? Apakah kita benar-benar sudah mengorbankan harta kita atau setakat sikit-sikit saja; tentunya kita akan teramat malu kerana usaha kita itu tidak sekelumit pun dapat dibandingkan dengan pejuang Islam.

Ummu Mukminin Sayidatina Khadijah Khauwalid mengorbankan segala yang beliau ada demi Islam sehingga ketika nazaknya menawarkan tulang belulangnya selepas kematiannya kepada Rasulullah jika itu dapat digunakan untuk menegakkan Islam. 

Demikian juga masa kita; bagaimana sudah kita guna dan habiskan? Apakah selama ini kita menyia-yiakannya dengan melepak di depan TV atau di kedai kopi berjam-jam lamanya? 

Insaflah dengan kisah perjuangan golongan lampau termasuk para sahabat, tabien, tabik tabien dan ulama yang mengorbankan masa, tenaga dan harta mereka untuk perjuangan Islam.

Bagi orang berilmu, bagaimana sumbangan kita dalam bidang ini? Adakah ilmu kita sudah dimanfaatkan untuk kepentingan agama kita atau kita gunakan untuk kepentingan peribadi semata-mata atau lebih buruk lagi kita menyimpannya saja atau berbuat maksiat dengannya? 

Apakah dengan ilmu dan kuasa yang ada, kita memaksiat kepada-Nya dengan melakukan rasuah, menipu dan menyalah-gunakan kuasa.

Adakah kita memutar-belitkan hukum; seperti yang haram kita cari dalil untuk menghalalkannya?

Bagi orang berakal, pergunakan segala sumber yang kita ada' untuk mendapat keredaan-Nya. Pada diri kita sendiri, kedapatan banyak 'sumber-sumber' itu; misalnya mulut kita gunakannya untuk melakukan segala kebaikan seperti menunaikan tanggungjawab agama seperti beribadat, berdakwah dan berzikir.

No comments: