Saturday, May 25, 2019

Semarak Ramadan...(7): Perihal 'batu besar tergantung' di Masjid Kubah Batu

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang; selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.

Renungan

"Orang-orang yang meninggal dunia di antara kamu dengan meninggalkan isteri-isteri (hendaklah para isteri itu) menangguhkan dirinya (beredah) empat bulan 10 hari." (Maksud ayat 234 Surah Al-Baqarah)

KOMPLEKS Masjid Al-Aqsa agak luas - kira-kira 140,000 meter persegi (114 hektar). Di dalamnya terdapat sejumlah masjid - yang dapat dilihat dari kejauhan dengan kubah keemasan itu adalah 'Qubbat As-Sakhrah' (Dome of the Rock' / Masjid Kubah Batu) yang selalunya disilap anggap sebagai Masjid Al-Aqsa.

Antara masjid yang terdapat dalam kompleks ini adalah Masjid Buraq, Masjid Qadim, Masjid Qibli (Al-Jami' al-Aqsha), Masjid Umar dan Masjid Marwan.  Yang terbaru di buka adalah Masjid Al-Rahma (atau lebih dikenali sebagai Bab al-Rahma).

Bab al-Rahma adalah pintu masuk ke Kompleks Masjid al-Aqsa di sebelah timur dan di situlah ribuan umat Islam dapat menunaikan solat Jumaat buat pertama kali mulai Mac 2019, iaitu sejak lebih 30 tahun lalu yang dianggap banyak pihak sebagai kemenangan kepada umat Islam.

Bab al-Rahma adalah pintu terbesar dan paling cantik di antara empat pintu ke kompleks masjid berkenaan dan ia turut digelar Gerbang Emas oleh penganut Kristian dan Gerbang Ihsan oleh Yahudi.
Ada pun Al-Jami' al-Aqsha (Masjid Qibli) adalah salah satu bangunan utama yang terdapat dalam kompleks Masjid Al-Aqsa bahagian selatan dengan ciri khas kubah timahnya yang berwarna abu-abu. Di sini solat waktu berjemaah didirikan sepenuhnya (5 kali) sedangkan di masjid-masjid lain tidak sepenuhnya, misalnya di Masjid Kubah Batu solat subuh berjemaah tidak didirikan.

Bagi solat Jumaat, semua masjid dibuka (Masjid Kubah Batu dikhaskan untuk wanita) dengan Masjid Qibli mengambil peranan utama. Azan, khutbah dan kedudukan imam semuanya di masjid ini yang terletak di bahagian selatan, sekali gus paling hampir menghadap Kaabah (Masjidil Haram). Jadi apabila solat Jumaat, ratusan ribu jemaah dapat bersolat serentak di masjid-masjid berkenaan dan di dataran Kompleks Masjid Al-Aqsa.

Masjid Kubah Batu menampilkan seni binaan Islam tercantik di dunia. Di dalamnya terdapatnya sebuah batu besar yang dikatakan tempat Nabi Muhammad s.a.w. berdiri ketika peristiwa Israk Mikraj.  Penulis berpeluang menuruni tangga seterusnya memasuki ruang bawah di mana batu ini berada. Ruang ini sempit, boleh menempatkan kira-kira 50 jemaah. Ketika penulis berada di situ dulu, ia 'dibanjiri' kumpulan jemaah yang daripada penampilan mereka penulis agak berasal dari India.

Berceloteh mengenai batu ini, teringat penulis catatan Almarhum Ustaz Dato' Haron Din (semoga beliau berada dalam rahmat Allah SWT) mengenai batu ini dalam ruangan soal jawab Harakah yang penulis kendalikan pada tahun 2009 dulu.

Soalan itu berbunyi: Dato', saya telah melihat gambar dalam internet dan mendengar beberapa ceramah Israk Mikraj, ada penceramah menunjukkan gambar batu besar yang tergantung-gantung di Masjidil Aqsa, Baitulmaqdis (sebetulnya batu ini berada di Masjid Kubah Batu tetapi boleh juga untuk berkata batu ini berada dalam Kompleks Al-Aqsa - penulis). Adakah benar batu itu tergantung-gantung (tidak berpihak di bumi) dan terlepas daripada tarikan graviti. Pohon Dato' perjelaskan apakah yang sebenarnya. - ZAINAL AHMAD

Ustaz Dato' Haron Din menjawab: Ulama umumnya berpendapat Rasulullah s.a.w. bermikraj dari satu tempat di Baitulmaqdis yang disebut sebagai Qubbatul Mikraj (kubah tempat dimikrajkan). Tempat itu juga dikenali sebagai Sakhrah Baitulmaqdis.
Dalam kitab al-Israk wal-Mikraj oleh Khalid Saiyyid Ali di halaman 82, atas tajuk yang bermaksud 'Tempat Nabi bermikraj', disebut di bawahnya suatu penulisan (yang bermaksud): "Berkatalah al-Imam Aku Bakar Ibnul 'Arabi, ketika membuat penjelasan (syarah) Kitab al-Muwattak oleh Imam Malik disebutkan, batu besar di Baitulmaqdis adalah suatu keajaiban Allah SWT.
"Batu itu berdiri sendiri di tengah-tengah Masjidil Aqsa (Masjid Kubah Batu), tergantung-gantung dan terpisah daripada semua bahagiannya dengan bumi. Tidak ada yang memegangnya, melainkan Yang Memegang langit, daripada jatuh menimpa bumi.
"Di puncaknya dari arah selatan, itulah tempat kaki Nabi s.a.w. berpijak untuk menaiki Buraq, di sebelah itu agak condong. Dikatakan kerana kegerunannya atas kehebatan baginda s.a.w maka batu itu tergantung, saya sendiri takut untuk berada di bawahnya, kerana takut batu itu menghempap saya kerana dosa-dosa saya.
"Setelah beberapa ketika kemudian, saya pun memberanikan diri dan masuk berteduh di bawahnya, maka saya dapat melihat pelbagai keajaiban. Saya dapat menyaksikan ia dari semua arah. Saya benar-benar melihatnya terpisah dari bumi. Ada arah yang lebih jauh terpisah dari bumi daripada arah yang lain."
Inilah penulisan yang saya rujuk daripada penulisan seorang ulama besar yang dikenali dengan nama Ibnul 'Arabi.
Daripada sinilah timbul cerita demi cerita yang menyatakan batu tempat Nabi Muhammad s.a.w tergantung-gantung.
Itu adalah cerita dahulu. Ada sandarannya, ada catatannya dalam kitab-kitab yang berautoriti, termasuk daripada kitab yang saya sebutkan tadi.
Ada pun mutakhir ini, saya sendiri berpengalaman, telah masuk dan melihat batu tersebut, yang sekarang tempat itu dikenali sebagai Qubbatul Sakhrah (kubah yang di bawahnya ada batu). Sekarang ini sudah berada di belakang daripada Masjid al Aqsa.
Jika dilihat Masjid al-Aqsa, imam akan dilihat berada nun jauh daripada arah kiblat dan berakhir kawasan masjid dengan Qubbatul Sakhrah ini.
Saya telah memasuki tempat ini, berpeluang melihat batu itu dan masuk ke bawahnya. Memang batu itu benar-benar wujud dan terletak di tengah-tengah bangunan.
Gambaran sekarang ini, batu itu jika dilihat daripada bawah, seolah-olah seperti sebuah payung besar, seperti gua yang kita berada di bawahnya.
Saya menganggarkan keluasan tempat itu, sebesar ruang solat untuk 20 atau 25 orang, jika untuk masuk bersesak-sesak boleh sampai 150 orang.
Merenung batu itu dengan cermat, saya dapati ia sekarang terletak di atas fondisi konkrit batu yang kukuh. Di segenap arahnya berpijak ke atas fondisi itu dan tidak nampak pun ia tergantung seperti yang dijelaskan di atas.
Semasa lawatan itu, saya kebetulan bertemu dengan Imam Besar Masjid al-Aqsa yang berada di situ, di samping pemandu pelancong kami. Mereka menyatakan memang dahulu batu besar yang macam payung itu tergantung-gantung.
Oleh kerana banyak pembesar-pembesar negara dan banyak pelawat-pelawat luar datang, mereka terperanjat dan amat gerun dengan keadaan batu itu, banyak yang tidak berani masuk di bawah batu itu, kerana takut tiba-tiba batu itu menghempap.
Memandangan hal keselamatan penting dan mengelak daripada berlakunya berbagai tanggapan orang ramai ke atas keadaan yang unik itu, maka pihak berkuasa mengambil tindakan membina fondisi yang menyambung batu itu dari bumi.
Ketakutan pembesar-pembesar zaman ini samalah seperti yang dirasai oleh al-Imam Aku Bakar Ibnul 'Arabi seperti dalam bukunya.
Maka atas itulah batu tersebut sudah tidak lagi kelihatan tergantung-gantung, tetapi ia menjadi seperti sebuah bangunan yang di bawahnya boleh dimasuki, ia kelihatan seperti sebuah batu biasa yang dapat dilihat. Wallahua'lam.

No comments: