Tuesday, November 21, 2017

Ikan busuk daripada kepalanya...

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang; selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.

Renungan
Daripada Abu Hurairah r.a. katanya: Aku mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda; "Umatku akan ditimpa penyakit-penyakit yang pernah menimpa umt-umat dahulu." Sahabat bertanya, "Apakah penyakit-penyakit umat terdahulu itu?" Nabi s.a.w. menjawab, "Penyakit-penyakit it ialah: (1) terlalu banyak seronok, (2) terlalu mewah, (3) menghimpun harta sebanyak mungkin, (4) tipu menipu dalam merebut harta benda dunia, (5) saling memarahi, dan (6) hasut menghasut sehingga menjadi zalim menzalimi." (Hadis riwayat Hakim)

ADA pepatah Cina berbunyi 'Ikan busuk biasanya daripada kepalanya'. Jika bahagian lain busuk, hampir pasti kepalanya sudah busuk. Jika pemimpin tertinggi busuk hampir pasti rakyatnya juga busuk. Namun harap-haraplah tidaklah begitu!

Jika pemimpin tertinggi bersih, yang di bawahnya insya-Allah akan mengikuti. Jika pemimpin tertinggi tidak bercakap sesuatu yang buruk mengenai 'kepala', insya-Allah rakyat juga tidak akan bercakap mengenainya.
 
Mengenai memburukkan 'kepala' ini, ada hadis menyebut menghina bapa orang lain termasuk dosa besar. Telah menceritakan kepada kami Qutaibah bin Sa’id telah menceritakan kepada kami al-Laits daripada Ibnu al-Had dari Sa’ad bin Ibrahim dari Humaid bin Abdurrahman dari Abdullah bin Amru bin al-Ash bahawa Rasulullah SAW bersabda:
“Antara dosa besar adalah seorang laki-laki mencela kedua-dua orang tuanya. Para sahabat bertanya, 'Wahai Rasulullah, ‘Apakah (mungkin) seorang laki-laki mencela orang tuanya?‘ Baginda menjawab: 'Ya. Dia mencela bapa seseorang lalu orang tersebut (membalas) mencela bapanya, lalu dia mencela ibunya, lalu orang tersebut (membalas) mencela ibunya'. - Hadis diriwayatkan Imam Muslim
Wahai semua, sedarlah bagaimana sikap dan perlakuan pemimpin, begitulah tindak tanduk rakyat terutama generasi muda. Jika pemimpin tergamak bercakap kotor, anak muda akan lebih dahsyat lagi. Pepatah Melayu ada menyatakan 'jika guru kencing berdiri, anak murid kencing berlari...'
Ya, kita berharapkan pemimpin kencing duduk (hakikatnya kencing bertinggung), maka rakyat pun kencing duduk. Syukur, jika guru kencing duduk, anak murid pun kencing duduk. Baik pemimpin, baiklah rakyat;  jahat pemimpin jahatlah rakyat.

Ada sebuah hadis diriwayatkan oleh Ibnul Abdul Barr dan Abu Naim bermaksud: "Telah bersabda Rasulullah SAW; 'Dua golongan daripada umatku, apabila mereka baik, baiklah manusia dan apabila mereka rosak, rosaklah manusia. Itulah dia pemimpin dan ahli fiqh (ulama)'.”

Anak-anak muda yang rosak akhlaknya, secara tidak langsung menggambarkan perihal pemimpinnya. Mereka cerminan pemimpin. 'Bapa borek anak rintik'; 'bagaimana acuan begitulah kuihnya', 'apa yang disemai itulah yang dituai'. 

Dewasa ini terserlah ramai pemimpin pandai cakap tetapi tak pandai bikin (tak praktikkan apa yang mereka syarahkan). Misalnya, mereka mengesyorkan rakyat hidup secara wasatiyyah (sederhana) tetapi mereka hidup boros, termasuk 'menghanguskan' wang kerajaan bagaikan harta milik sendiri. 

Apabila pemimpin cakap tak serupa bikin, rakyat pun cakap tak serupa bikin; jika pemimpin zalim, rakyat pun zalim kepada orang bawahan; apabila pemimpin berbohong rakyat pun jadi pembohong; dan apabila pemimpin pecah amanah dengan mengamalkan rasuah, rakyat pun terikut sama. 

Jika pemimpin melakukan pembunuhan; pembunuhan pun akan berleluasa dalam negara. Jika pemimpin kaki rasuah, rakyat juga gemarkan rasuah. Jika pemimpin kaki judi, kaki betina, rakyat pun mempunyai kecenderungan sama. 

Jika pemimpin negara dan politik tidak dapat menunjukkan contoh baik, bagaimana golongan muda dapat diharapkan menjadi warga baik pada masa depan. Jika pemimpin 'main kotor', maka anak muda pun belajar 'main kotor'. Jika pemimpin berdusta melalui media massa pengampu, rakyat juga akan berdusta melalui media sosial yang berlambak sekarang ini.

Jadi, ingatlah wahai diri sendiri dan semua terutama pemimpin, jika guru (pemimpin) kencing berdiri, anak murid (rakyat) kencing berlari, jika pemimpin kencing 'duduk' (bertinggung), insya-Allah, rakyat termasuklah generasi muda akan juga kencing duduk.

Akhir-akhir ini, menjelang PRU-14, semakin banyak pihak dan pemimpin gila untuk terus berkuasa atau sekurang-kurangnya menjadi calon pilihan raya. Mereka sanggup berbuat apa saja. Fitnah termasuk dalam hal-hal sangat jelik seperti tuduhan seks menjadi 'basahan' bagi mereka. 

Berdasarkan perkembangan politik semasa, kita berasa sedih dan jijik dengan perlakuan sesetengah pemimpin politik. Mereka seolah-olah mengesahkan tanggapan bahawa politik itu kotor; untuk berkuasa seseorang itu perlu bijak mencuri peluang sekalipun haram kerana matlamat menghalalkan cara (Machiavelli). Matlamat tidak menghalalkan cara. Buatlah apa sekalipun, yang hak tetap hak dan yang batil tetap batil. Yang haram tetap haram, yang halal tetap halal. 

Jika pemimpin 'main kotor', maka anak muda pun mula 'main kotor'. Jadi anak muda bercakap kotor termasuk membabitkan 'hal kepala' jangan hanya salahkan mereka. Mereka adalah cerminan pemimpin - jika guru kencing berdiri, anak murid kencing berlari!

No comments: