Wednesday, June 10, 2015

Umno - dulu, kini dan selamanya menyusahkan rakyat

DENGAN nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang; selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w. 

Renungan

"Kalau sekiranya perempuan ahli syurga (termasuk bidadari) datang kepada penduduk bumi, nescaya akan disinarinya dunia antara langit dan bumi dan terpenuhinya dengan bau harum semerbak. Sesungguhnya tutup kepalanya lebih baik daripada dunia dan isinya." (HR. Bukhari) 

KERANA GST (cukai barangan dan perkhidmatan) peniaga tolak kerajaan BN - demikian lapor sebuah akhbar alternatif menarik perhatian saya. Antara lain laporan itu menyatakan selepas dua bulan GST diperkenalkan kini ramai peniaga berazam tidak mengundi Umno-BN pada PRU ke-14.

Mereka meluahkan kehadiran GST benar-benar membebankan kerana dipaksa membayar sehingga RM10,000 bagi membeli 'software' ditetapkan kerajaan. Keluarga seorang peniaga yang diwawancara merupakan penyokong kuat Umno-BN. Malah semasa kempen pilihan raya keluarga ini turun menyumbangkan tenaga bagi memenangkan calon BN.

Tanpa segan silu peniaga ini berkata beliau dan keluarganya akan mengajar Umno pada PRU ke-14 nanti kerana banyak menyusahkan rakyat. Ya, sejak akhir-akhir ini Umno 'semakin banyak' menyusahkan rakyat malah pemimpin semua peringkat termasuk tertingginya saling bercakaran dan tuduh menuduh manakala penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa seperti dalam kes 1MDB menyebabkan rakyat termasuk pegawai kerajaan semakin tertekan. Malah organisasi kepercayaan rakyat seperti Tabung Haji 'mahu dirembat mereka'.

Kini di peringkat tertinggi berlaku 'peperangan' tidak berkesudahan. Misalnya bekas PM Mahathir Mohamad VS PM Najib Razak. Najib pula 'dilawan' oleh TPM Muhyiddin Yassin. Jika Muhyiddin ambil tempat Najib, siapa isi kedudukannya? Nama-nama yang ada - Zahid Hamidi, Shafie Afdal dan Hishammuddin Hussein - kurang menyakinkan. Penyokong pun tak yakin, jadi bagaimana; tidak berlakukah perang lagi dalam Umno?

Jelas sekali kepimpinan Umno sedang bergolak. Pemimpin Umno bagaikan enau melepaskan pucuk masing-masing. Kedudukan dan pangkat dan kuasa menjadi impian. Semua berebut jawatan tertinggi. Matlamat menghalalkan cara, yang penting aku berada di kemuncak kuasa. Itulah Umno, dulu kini dan selamanya. Selari dengan slogan ini, Umno juga menyusahkan rakyat (seperti yang dialami peniaga penyokong Umno) dulu, kini dan harap-harap tidak selamanya.

Sama seperti peniaga penyokong Umno itu, dulu ramai anggota keluarga kami turut menyokong Umno. Dulu, semasa aku kecil Umno dan kapal layar cukup kuat di kampungku. Apa tidaknya, ayahku pun pernah jadi 'ranas' (runners) untuk Umno masa pilihan raya. Dapatlah $10 (dulu belum pakai tanda RM). Tok guru aku pun kuat sokong Umno. Katanya, orang Melayu bukan undi calon (kalau wakilnya bukan Islam), tetapi pemimpin teratas, Tunku Abdul Rahman atau Tun Razak Hussein. 

Pengalaman masa kecilku dengan Umno, sedikit saja. Jadi aku tidak mahulah sentuh Umno zaman Tunku, Tun Razak dan Hussein Onn. Masa itu aku tidak peduli bab politik. Yang aku tahu belajar dan terus belajar, maklumlah nak jadi orang pandai. Disebabkan orang tuaku bantu Umno dan tok guruku pun orang Umno, aku kira Umno masa itu oklah. 

Aku nak cerita Umno selepas tahun 1986. Tahun itulah aku mula bekerja sebagai wartawan. Jadi tahulah aku sikit sebanyak pasal cerita Umno ini. Tahun 1986 ini, pemimpin Umno berkelahi besar. Tup-tup Musa Hitam 'resign' daripada jawatan Timbalan Perdana Menteri. Sebelum itu, dia dan Mahathir dikatakan bagus 'kliknya'. Pemimpin 2M. Ini menyebabkan ada dua kumpulan dalam Umno. Ada geng Musa Hitam ada geng Dr Mahathir.

Peletakan jawatan Musa Hitam menyebabkan Umno berkrisis sepanjang tahun. Pemimpin menyalahkan satu sama lain. Sebagai pemberita, aku diheret ke sana, ke sini. Sanusi Junid, kata macam ini, Anwar Ibrahim kata macam itu pula. Ghafar Baba pula lain 'story', Khalid Yunus pula lain pula cakapnya. 

Perbalahan pemimpin Umno ini habiskan 'tenaga' saja. Buat aku penat, dan orang lain penat. Sepatutnya mereka bersatulah, membangunkan bangsa, negara dan agama seperti yang sering dia orang ucapkan. Ini asyik bergaduh aja. Apabila bergaduh banyaklah tenaga, wang ringgit dan apa saja dibelanjakan untuk tujuan tidak berfaedah. 

Kemudian tahun 1988 berlaku satu kejadian teramat dahsyat. Sebab asyik saman menyaman dan tidak puas hati, dalam satu kes, mahkamah putuskan Umno parti tidak sah. Ertinya Umno sudah mati. THE END. Apabila Umno sudah mati, aku sebagai wartawan lagi susah. Kena berkejar sana, berlari sana, buat liputan. Bukankah pemimpin Umno ini menyusahkan rakyat saja. Bergaduh sampai parti diisytiharkan sudah mati. Apabila parti mati barulah mereka berpuas hati, agaknya. 

Apabila Umno mati, ada geng pulak dalam Umno. Punyalah dia orang menyusahkan wartawan seperti saya dan banyak orang lain. Kejap kena kejar PJ, kejap kena pergi Bangsar. Pada satu majlis di PJ, aku dengar Rais Yatim dan Ku Li (Tengku Razaleigh Hamzah) lanyak cukup-cukup sama Dr Mahathir. Belasah sana, belasah sini. Itu tidak kena, ini tidak kena. Yang kena (bagus) dia orang saja. Turut hadir Rahmah Osman, mana agaknya puan ini sekarang? 

Apabila Umno sudah mati, Dr Mahathir hidupkan Umno Baru. Masa mula-mula Umno Baru ini hidup, dalam surat khabar, dituliskan Umno Baru, kemudian Umno (B) kemudian tidak pakai apa-apa lagi, Umno saja. Hakikatnya, parti yang ada sekarang adalah Umno Baru. Umno lama dah mati. Umno baru inilah yang banyak menyusahkan rakyat, dulu, kini dan...(tak beranilah aku tulis sebab besok siapa tahu). 

Sepuluh tahun kemudian (1998), Umno sekali lagi menyusahkan rakyat. Besar kesnya. Kali ini Timbalan Presidennya merangkap TPM, Anwar Ibrahim dipecat. Apabila dipecat, Anwar pun buatlah 'tour' jelajah Malaysia, cerita dia dizalimi. 

Selain Anwar, turut berceramah satu negara adalah salah seorang Naib Presiden Umno ketika itu, Abdullah Ahmad Badawi. Tujuannya untuk menenangkan ahli-ahli Umno. Ketika Anwar dipecat, Abdullah ada di Durban, Afrika Selatan, menghadiri Sidang Kemuncak Komanwel atas kapasitinya sebagai Menteri Luar, mewakilkan Mahathir. 

Apabila balik (atau bergegas pulang?), Abdullah pun memulakan siri 'slow talk'nya kepada ahli-ahli Umno - menerangkan keadaan. Abdullah menjelajah kampung dan bandar, menceritakan keadaan sebenar. Beliau berusaha mengurangkan 'damage' yang sudah berlaku kepada Umno. Apa perkara sebenar yang diceritakan Abdullah itu? 

Pada masa Anwar dipecat, saya sudah 'resign' daripada tugas sebagai wartawan. Saya sudah bosan dengan dunia kewartawanan begitu. Tetapi saya tetap mengikuti perkembangan semasa. Suatu hari saya sempat mengikuti 'talk' Abdullah kepada ahli-ahli Umno di Dewan Masjid Al-Azim yang terletak dalam Kompleks Masjid Al-Azim di tengah-tengah bandar Melaka. 

Apa Abdullah cakap mengenai Anwar? Katanya, dia pun sedih dengan pemecatan Anwar. Mereka sama-sama dari Penang. Kongsi banyak perkara. Kongsi banyak rasa. Tetapi ada satu perkara yang tidak boleh ada dalam Umno, katanya. Ini kerana Anwar telah 'buat benda tu'. Kerana 'hal itu' Umno tidak dapat terima Anwar, katanya. Ini 'fitnah', tapi ada pemimpin Umno 'check dulu' atau tunggu keputusan mahkamah? Tidak, mereka ada agenda, mereka mahu jatuh menjatuhkan satu sama lain. Pantang saja dapat peluang...

Demikianlah Umno berpecah dan terus berpecah. Menyusahkan rakyat saja. Bukankah lebih baik semua tenaga yang ada digembleng untuk kebajikan rakyat. Ini asyik bergaduh saja, dulu, kini dan selamanya. Apabila banyak wang, tenaga, dan fikiran digunakan untuk bergaduh dan menaikkan diri sendiri, bila agaknya bangsa Melayu ini dapat ditolong. 

Kalau betullah Umno dah tolong orang Melayu, baguslah. Tetapi aku percaya jika orang Umno, terutama pemimpinnya tidak bergaduh besar sepanjang masa, macam anjing dan kucing, maka lebih banyaklah orang Melayu sudah tertolong. Apabila pemimpin asyik bergaduh macam mana rakyat nak jadi baik. Kata orang bapa borek, anak rintik. 

Sebab apa pemimpin Umno ini asyik bergaduh? Salah satu sebabnya aku ingat, dia orang tidak amal Islam sepenuhnya dalam kehidupan. Jika terima Islam sepenuh, selamat dunia akhirat. Taklah selalu gaduh-gaduh macam sekarang. 

Orang Umno mahu ingat parti sendiri pun pernah mati, nanti Melayu pula akan mati. Kesian Hang Tuah dengan 'Melayu Tak Hilang Dari Dunia'nya. Jadi tolonglah pemimpin Umno, jangan menyusahkan rakyat, dulu, kini dan selamanya seperti yang awak sudah buat selama ini.

No comments: