Saturday, February 18, 2017

U Masjid (10): ‘Hari suamiku pulang’…

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang; selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.

Renungan

"Dialah (Allah) yang menciptakan bagi kamu pasangan-pasangan (jodoh) daripada makhluk (jenis) kamu sendiri agar kamu condong kepadanya dan berasa tenteram dengannya. Kemudian Allah menciptakan kasih dan sayang antara kamu." (Surah Ar Rum: 21) 

SUDAH lama saya tidak tengok drama Melayu di kaca televisyen. Lama dulu pernah saya cuba ‘menumpang tonton’ drama yang sedang disaksikan anak saya…ceritanya ‘entah apa-apa’ (kisah cinta muda-mudi tak bertempat)…jadi saya pun ‘blah’ kerana bagi saya ia membazirkan masa saja.

Terfikir di benak saya alangkah bagus dibuat drama atau teater berdasarkan kisah teladan termasuk yang membabitkan sahabat Rasululllah s.a.w. seperti ‘Menunggu Kata Dari Tuhan’ yang dipentaskan tidak lama dulu. Alangkah bagus jika kisah teladan masa lampau digarap dan diadaptasikan dalam drama atau filem mengenai kehidupan hari ini supaya ia dapat menjadi panduan kepada masyarakat.

Dalam saya berfikir-fikir ‘ketandusan’ mutu drama-drama kita, secara kebetulan dalam kuliah antara maghrib dan isyak di sebuah masjid yang saya hadiri, ustaz yang mengkuliahkan kitab Riyadhus Shalihin karya Imam Nawawi, membicarakan kisah Ummu Sulaim, sang isteri yang bijaksana iaitu ibu kepada pembantu Rasulullah s.a.w., Anas bin Malik.

Sang ustaz membicarakan kebijaksanaan Ummu Sulaim yang solehah dalam menjaga kebajikan suaminya, Abu Talhah (bapa tiri Anas). Diriwayatkan oleh Anas, dia berkata: “Pada suatu ketika seorang putera Abu Talhah dan isterinya yang bernama Ummu Sulaim, meninggal dunia; Ummu Sulaim berkata kepada keluarganya: “Janganlah kalian memberitahu musibah ini kepada Abu Talhah sehingga saya sendiri yang akan memberitahukannya.”

Tidak lama kemudian Abu Talhah tiba di rumah. Seperti biasa, Ummu Sulaim menghidangkan makan malam untuk suaminya. Lalu Abu Talhah makan dan minum dengan senangnya. Kemudian Ummu Sulaim mula berhias LEBIH CANTIK daripada hari biasanya hingga Abu Talhah menggaulinya.

Setelah mengetahui bahawasanya Abu Talhah telah merasa puas dan lega, maka Ummu Sulaim berkata: “Wahai Abu Talhah, bagaimana menurut pendapat engkau apabila ada sekumpulan orang memberikan pinjaman kepada suatu keluarga. Kemudian, ternyata pinjaman tersebut mereka minta kembali. Apakah boleh keluarga itu menolak permintaannya?”

Dengan mantap Abu Talhah menjawab: “Tentu saja keluarga itu tidak boleh menolak permintaan kumpulan itu.” Lalu Ummu Sulaim berkata: “Maka demikian dengan anak kita, ketahuilah bahawasanya anak kita yang tercinta telah diminta oleh Zat yang telah Mencipta dan Memilikinya. Oleh kerana itu relakanlah kematian putera kita tersebut.”

Betapa terkejut dan marahnya Abu Talhah mendengar informasi yang disampaikan isterinya itu. Lalu dia pun berkata kepada isterinya: “Mengapa kamu tidak memberitahu terlebih dahulu berita ini? Tetapi kamu memberitahukannya kepadaku setelah aku menggaulimu?”

Keesokan harinya Abu Talhah pergi menemui Rasulullah s.a.w. untuk menceritakan kepada beliau tentang apa yang telah terjadi pada keluarganya. Mendengar cerita sedih tersebut, Rasulullah s.a.w. bersabda: “Semoga Allah memberkati kalian berdua dalam menjalani malam kalian (persetubuhan).” Maka beberapa lama kemudian ada seorang dari kalangan Ansar berkata: “Aku melihat kedua-duanya (Abu Talhah dan Ummu Sulaim) memiliki sembilan anak yang semuanya telah hafal al-Quran.”

Sang ustaz dalam kuliahnya menekankan bahawa Ummu Sulaim telah BERHIAS paling cantik untuk suaminya dan hal ini perlu diambil perhatian oleh isteri-isteri moden hari ini. Ini kerana ramai para isteri berhias paling cantik siap dengan semburan minyak wangi apabila keluar rumah untuk urusan bekerja dan sebagainya tetapi dalam rumah apabila berhadapan dengan suami hatta di bilik tidur dengan baju dan kain batik kusam.

Jadi terfikir di benak saya, tidak bolehkah orang filem atau drama kita membuat filem misalnya dengan tajuk ‘Hari Suamiku Pulang’ atau 'Menunggu Kepulangan Suamiku' bagi menggambarkan suasana pada hari seorang isteri menyambut kepulangan suaminya, misalnya kembali ke pangkuan keluarga selepas meringkuk dalam penjara gara-gara ISA. Atau ditahan selepas protes 'Bersih'.Tunjukkan bagaimana istimewanya layanan seorang isteri kepada suaminya seperti dicontohkan oleh Ummu Sulaim. Bagaimanapun, janganlah dipamerkan ‘perkara bukan-bukan’ – jagalah batasan agama.

Dengan adanya drama atau filem yang mengandungi unsur dakwah ini, diharapkan dapat mengubah minda anggota masyarakat seperti dalam kes ini isteri berpakaian sedap dipandang mata suami (tidaklah berbaju kelawar atau berkemban dengan kain batik lusuh ke sana sini) dan pada hari 'spesial' dia berpakaian 'seksi gila', tetapi sang ustaz mengingatkan jika suami mahukan sedemikian, isteri pun mahu melihat kehebatan penampilan suaminya, jadi pada suami janganlah di rumah asyik 'berkemban' dengan kain pelikat gombang...sesekali pakailah kot dan 'tie'!

No comments: