Monday, September 22, 2008

Ruqaya: 'Come on SIS, you can do it too'

Tanggal 11 Disember 2005 penulis berangkat ke Tanah Suci, menunaikan haji. Beberapa tahun sudah berlalu, rasanya seolah-olah baru semalam berlaku. Musim haji 2006, ketika jutaan jemaah berpusu-pusu di kota suci Makkah dan Madinah, di Doha, Qatar berlangsung Sukan Asia yang menyaksikan seorang Muslimah gigih empertahankan 'maruah Islamnya' dari segi berpakaian. Beliau adalah pelari pecut Bahrain, Ruqaya Al-Ghasara yang menang emas larian 200 meter dan gangsa larian 100 meter.

Tidak menghairankan jika semua jemaah haji wanita 'berkelubung' di Tanah Suci. Yang menghairankan jika ada jemaah wanita yang tidak bertudung litup. Di pentas sukan pula terutama di peringkat antarabangsa, tidak menghairankan jika semua peserta wanita bagaikan tidak cukup kain ketika mengambil bahagian. Yang menghairankan ialah jika ada wanita berpakaian macam Ruqaya.

Sesudah beberapa tahun penulis ke Tanah Suci, di ruang ini penulis mengambil kesempatan bermuhasabah diri, mengakui betapa tidak berdayanya diri untuk mengikuti dan mencontohi insan-insan gemilang seperti Ruqaya Al-Ghasara. Ruqaya adalah sebutir permata yang bersinar dalam selutan lumpur. Mungkin ada seorang Ruqaya dalam 1,000 atau satu juta insan yang mendabik dada mengaku Muslim.

Ruqaya yang aktif membabitkan diri dalam masyarakat adalah lebih baik daripada Ruqaya yang beruzlah - menjalankan tanggungjawab agama tetapi menyepikan diri, tidak bercampur gaul dengan masyarakat.

Penulis percaya untuk menjadi Ruqaya yang muncul di kaca TV dan dada-dada akhbar sebagai seorang juara lengkap dengan identiti Muslimahnya, pasti melalui 1,001 ranjau dan duri. Biarlah Ruqaya menjadi idola baru, menjadi contoh kepada anak-anak termasuk anak gadis penulis sendiri dalam bidang sukan. Tidak salah untuk bersukan - renangkah, gimramakah, larian pecutkah, bola jaringkah, bola tampar pantaikah - semuanya boleh dengan syarat mematuhi syariat agama.

Dua puluh tahun lalu, buat pertama kalinya penulis diperkenalkan dengan sukan renang. Di sekolah menengah penulis dulu, renang menjadi sebahagian daripada mata pelajaran PE (PJ-Pendidikan Jasmani). Biasalah untuk acara renang, budak lelaki kena pakai seluar katuk.

Penulis tahu ini bertentangan dengan agama. Tetapi tidak seperti Ruqaya yang mampu mempertahanan identiti Muslimnya sekalipun di peringkat begitu hebat (seperti Sukan Asia), penulis 'kantoi' - tidak berupaya mempertahankan kehendak agama.

Tetapi untuk mengelak daripada terus beraksi dalam seluar katuk, penulis sering ponteng dengan pelbagai alasan seperti bontot berkurap. Suatu hari guru berkenaan menyuruh penulis membuka seluar bagi membuktikan perkara itu. Penulis enggan, maka terpaksalah terjun ke dalam kolam dengan seluar katuk.

Ketika remaja, penulis seronok melihat aksi Misbun Sidek. Tetapi ketika asyik menyaksikan pukulan pancung jagoan badminton dari Banting ini, terfikir pula penulis alangkah bagus jika Misbun pakai seluar panjang. Kalau pakai seluar panjang, aurat dapat jaga, juara pun boleh dapat. Pada fikiran penulis, sebagai juara tentulah Misbun ada suara untuk memakai pakaian menutup aurat. Ketika 'top', dia boleh 'demand', tentulah pegawai-pegawai sukan dan penganjur kejohanan akan ikut cakapnya. Penulis fikir Misbun layak berseluar panjang sebab ketika dia 'top' dulu ramai orang cakap Misbun ini warak orangnya. Kalau dah warak, tentulah dia akan fikirkan penampilannya.

Demikian juga masa bersukan. Kalau dah warak, takkan boleh 'start' permainan jam 7.00malam. Solat maghrib bagaimana? Masa tengah 'top' buatlah 'demand'. Desak agar permainan dimulakan lebih lewat lagi bagi memberi peluang pemain, pegawai dan penonton Muslim untuk solat. Tetapi ahli sukan Muslim kita tidak buat begitu, tidak 'demand', jadi dari dulu sampai sekarang ada permainan bermula jam 7.00 atau 8.00 malam.

Baru-baru ini ada orang 'complain' pertandingan bola sepak FAM bermula jam 8.00 malam. Tetapi FAM tidak peduli pun. Bermakna pihak berkenaan tidak sensitif dan tidak ada toleransi dalam memberi peluang kepada pemain, pegawai dan peminat untuk solat. Kalau waktu maghrib masuk jam 7.30 petang, bagaimana pemain dan penonton mahu solat dengan selesa. Pemain kena 'warm up' sedangkan penonton kena cari tempat untuk solat. Tetapi kalau, pemain bola sepak Malaysia ada semangat keislaman seperti Ruqaya, tentulah hal ini dapat diatasi. Kecintaan mereka untuk menunaikan suruhan agama akan mencairkan pembuat dasar dan peraturan yang bersikap kuku besi.

Hakikatnya dalam kehidupan harian seorang Muslim, kebanyakan daripada kita pandai 'menyesuaikan' dirinya dengan suasana, hidup bagaikan sumpah-sumpah. Apabila suasana memerlukan kita jadi baik, maka kita jadi baik. Tetapi apabila suasana memerlukan kita jadi jahat, kita pun jadi jahat.

Ambil kisah haji dan umrah sebagai contoh. Semua jemaah baik-baik belaka. Semua bertudung litup. Yang lelaki pula ramai yang berjubah macam syeikh Arab. Tidak ada yang dedah aurat.

Tetapi apabila kembali ke tanah air, lain halnya. Ada sesetengah itu, sudah tidak lagi memakai tudung. Bukan saja tidak bertudung, ada yang berani dedah sana, dedah sini. Di Makkah kenapa tak buat benda yang sama, bukankah Tuhan itu ada di mana-mana saja.

Di masjid orang patuh suruhan agama. Yang perempuan bertudung. Yang lelaki juga menutup aurat. Tiada orang perempuan yang pergi masjid dalam keadaan 'togel'. Tetapi itu di masjid saja. Keluar masjid, seolah-olah peraturan agama sudah tak ada lagi.

Orang pergi kelas agama pun baik-baik belaka. Tetapi kenapa di kelas agama saja, tidak di pejabat dan tempat lain seperti pasar, kompleks beli belah dan stesen bas dan jalan raya.

Kerana mengamalkan hidup bagai sumpah-sumpah ini, ketika membicara hal agama, kita macam orang baik-baik tetapi di pejabat dan jalan raya, kita melakukan perkara mungkar seperti rasuah. Kemungkaran ini berleluasa seolah-olah agama itu terkurung dalam masjid, dalam amalan khusus seperti solat, haji dan puasa. Selain daripada itu, kita tidak terikat kepada hukam-hakam agama.

Berhubung tindakan terpuji Ruqaya, penulis syorkan kepada Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) supaya memperjuangkan hak wanita Islam untuk berpakaian serupa (menutup aurat) dalam kejohananan antarabangsa lebih besar seperti Sukan Dunia, Olimpik dan Komanwel. Kalau hal ini pun tidak dapat diperjuangkan oleh OIC, entahlah, OIC mahu perjuangkan apa agaknya.

'Come on, Malaysia' - anda boleh! Malaysia Boleh! Pertubuhan wanita pun boleh sertai sama. Perjuangkan nasib wanita Islam yang mahu berpakaian menutup aurat di pentas antarabangsa, terutama sukan seperti di kolam renang dan lantai gimnasium. 'Come on SIS, you can do it too!'

No comments: