Friday, October 9, 2009

Pemimpin korup: Usah biar Bagan Pinang jadi kes rujukan

Berdasarkan kelengkapan fizikal termasuk khemah gergasi dan lautan poster dan lambangnya di Bagan Pinang, ditambah lambakan kemewahan dan kewujudan hampir 5,000 pengundi pos, Umno-BN tidak mempunyai masalah mengekalkan kerusi Dun N31; tetapi tunggu dulu, pengundi kena ingat kemenangan itu akan menjadi ‘precedent case’ (kes rujukan) dalam memilih pemimpin termasuk dalam pilihan raya akan datang.

Apabila seorang calon bermasalah dipilih sebagai pemimpin, tidak menjadi hal pada masa depan, orang bermasalah dilantik ke jawatan tertinggi dan penting. Adalah menakutkan jika pada masa depan mereka yang telah didapati bersalah oleh lembaga tatatertib di pejabat dilantik ketua pegawai eksekutif (CEO), AJK korup menjadi pengerusi masjid, sidang bermasalah dilantik ketua kampung ataupun posmen pencen bermasalah menjadi ketua pos.

Apabila ini berlaku, bermakna sudah berlalu khianat dalam pemilihan pemimpin. Pemimpin dipilih secara sewenang-wenang tanpa mengambil kira ciri-ciri wajib dimilikinya seperti berakhlak mulia.

Hari ini begitu ramai orang menawarkan diri menjadi pemimpin sedangkan Sayidina Abu Bakar as-Siddiq ketika orang ramai mahukan beliau menjadi khalifah menggeletar tubuh badannya seraya berkata: “Taatilah kepada aku selagi aku taat kepada Allah. Sekiranya aku menyeleweng atau melanggar perintah Allah jangan taat kepada aku. Tentanglah aku sehingga aku kembali kepada hukum Allah."

Nabi Muhammad s.a.w. bersabda, bermaksud: “Akan datang selepasku ini pemimpin-pemimpin yang suka bercakap bohong, dan suka melakukan kezaliman; sesiapa di kalangan kamu yang membenarkan pembohongannya, dan menyokong kezalimannya, mempertahankan kezalimannya bersama kezalimannya, kau bukan umatku dan aku bukan Nabi kamu, dan kamu tidak akan layak minum air kauthar (telaga)ku.” - Riwayat At-Tarmizi Wal Hakim Wannasa'i

Tinjauan di Port Dickson dalam kesibukan menjelang pengundian 11 Oktober ini menunjukkan bahawa limpahan kemewahan dan janji-janji manis, menenggelamkan sama sekali hakikat. Orang tidak mempedulikan ciri-ciri wajib ada pada pemimpin tetapi melihat kepada apa ditawarkan, hampir semuanya membabitkan keuntungan duniawi.

Keluarga seorang pembekal ayam daging di pekan Port Dickson memberitahu penulis, permintaan terhadap ayam terlalu tinggi, terlalu banyak pihak yang mahu mengadakan jamuan ketika kempen pilihan raya ini. Mereka untung besar, itu antara nikmat pembangunan dan kemajuan yang uar-uarkan kepada rakyat.

Rakyat disuakan dengan jamuan sana sini, hadiah itu dan ini sehingga mereka terlupa atau tidak tahu langsung siapa sebenarnya yang layak dipilih pemimpin. Bagi kebanyakannya, pemimpin yang datang dengan janji-janji pembangunan itulah yang layak dipilih sedang janji musim lalu masih tidak tertunai.

Bagan Pinang sebuah perkampungan Melayu semakin ditelan arus pembangunan. Semakin banyak hotel besar dan mewah menghiasi gigi air pantainya. Ketika duduk-duduk menunggu pada sekatan jalan raya pada hari penamaan calon (3 Oktober), seorang lelaki tua bertanyakan penulis arah Hotel Selesa yang menjadi penginapannya.

Penulis menyatakan tidak tahu, tetapi ketika melalui jalan Port Dickson-Teluk Kemang, barulah terperasaan hotel besar dan hebat itu. Kagumlah penulis kepada lelaki tua yang mampu duduk di situ, demikian betapa mewahnya warga negara ini sehingga orang terlupa masalah kronik yang menimpa masyarakat, apatah lagi memilih pemimpin yang baik.

Bagan Pinang dan Port Dickson bukanlah asing kepada penulis kerana mempunyai saudara. Ketika kunjungan penulis singgah solat waktu di masjid. Jemaahnya boleh dikira dengan jari; ertinya masjid-masjidnya gagal menarik minat masyarakat.

Tetapi pada hari penamaan calon, Masjid Bagan Pinang penuh dengan jemaah. Berdasarkan pembawaan mereka, dapat dikenali mereka orang luar dan daripada kumpulan mana. Di masjid ini penulis ketemui mantan Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Dr Rosli Yaakob yang apabila ditanya akan harapan PAS berkata: “Insya-Allah dan insya-Allah Negeri Sembilan akan ditawan apabila Den balik dari Bangladesh nanti!”

2 comments:

nalapambu said...

Kalau PAS memang satu undi pun sudah kira menang besar.

DUN Bagan Pinang berhalangan besar bagi PAS kerana terdapat 4000 undi pos yang boleh 'dipermain' kan oleh UMNO.

Selain dari itu DUN Bagan Pinang juga kubu kuat UMNO selama ber kurun2.

Kita cuma berharaf agar rakyat tersedar supaya tidak mengundi calun "RAJA RASUAH" - Isa Samad.

mr edz said...

ini namanya separuh iman.. iman hanya ada separuh