Wednesday, January 27, 2016

Signifikan tanggal 17 dan 23 Januari...

***
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang, selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.

Renungan
"Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat yang membawa kerosakan." - Maksud Ayat al-Quran Surah al-Israa': 32
***

SAYA menukil artikel ini pada hari Ahad, 17 Januari 2016. Tanggal ini 25 tahun lalu (1991) membawa pengertian besar kepada dunia dan juga saya. Pada tarikh inilah tentera bersekutu dikepali Amerika Syarikat menyerang Iraq selepas Presidennya, Saddam Hussein menggempur seterusnya menakluk Kuwait.

Perang Teluk yang dicanangkan oleh Presiden Amerika, George (Sr) Bush ini mempunyai kesan besar kepada media massa. Buat pertama kalinya orang awam boleh menyaksikan perang melalui skrin televisyen. Wartawan CNN, Peter Arnett berupaya membuat liputan perang dari Baghdad, kota yang menjadi sasaran tentera bersekutu selain Basrah.

Keghairahan membuat liputan berita perang turut menjangkiti media massa tempatan. Ketika itu penulis yang bertugas di sebuah akhbar harian turut membantu menerbitkan keluaran khas perang yang diedarkan pada sebelah petang. Akhbar itu dijual dengan harga rendah, hanya untuk menampung kos, mungkin 20 sen senaskhah (penulis tidak berapa ingat lagi).

Penulis teringat betapa petugas-petugas bersengkang mata - memulakan kerja jam 3.00 pagi dan menamatkannya kira-kira jam 7.00 pagi untuk membolehkan akhbar dicetak dan diedarkan pada sebelah tengah hari dan petang.

Selepas akhbar khas ini mendapat sambutan, lahirlah ilham untuk menerbitkan akhbar petang berbahasa Melayu pertama. Penulis yang turut termasuk dalam kumpulan perintis akhbar baru ini bekerja siang malam bagi menjayakan penerbitannya.

Dua bulan selepas bermula Perang Teluk, muncullah harian petang dalam bahasa Melayu di khalayak, dan kini selepas 25 tahun akhbar ini dikatakan sebagai akhbar paling besar jualannya di tanah air dengan edaran lebih 400,000 naskhah sehari dengan pembaca kira-kira sejuta orang.

Kini 25 tahun sudah berlalu, bagaimanakah senario terkini di Timur Tengah? Dulu sesekali ada penulis ke rantau ini tetapi sekarang ini maklumat diperolehi melalui pembacaan (dulu melalui akhbar, TV, radio dan agensi berita asing seperti Reuters, AP dan UPI tetapi sekarang meliputi internet); yang terbaharu dikhabarkan Iran telah bertindak terhadap seorang penyairnya yang dikatakan cuba menyedarkan pemimpin dan orang Syiah akan 'dosa-dosa' yang telah mereka lakukan. Perkhabaran ini tersebar di alam maya dan sudah dibaca banyak pihak tetapi menjadi tanggungjawab kita untuk memeriksa kesahihahnya.

Namun sudah menjadi pengetahuan umum sekarang ini berlaku pergeseran hebat antara Arab Saudi-Iran berikutan hukuman mati ke atas seorang ulama Syiah di Arab Saudi. Negara umat Islam termasuk Malaysia sendiri tersepit dalam pergeseran ini dengan sesetengah pihak mengesyorkan Kuala Lumpur mengambil sikap berkecuali. 

Ini kerana hakikatnya Kuala Lumpur mempunyai hubungan baik malah intim dengan Riyadh dan juga Teheran. Namun hubungan dengan Riyadh lebih intim terutamanya kerana pemerintah Arab Saudi yang menggelar dirinya 'Khadam Dua Tanah Suci' (Makkah dan Madinah) 'mempunyai kuasa' dalam hal berkaitan haji dan umrah.

Kini 17 Januari muncul lagi, apa pengajaran peristiwa di Timur Tengah? Salah satu daripadanya ternyata kuasa Barat tidak boleh dipercayai atau diharapkan oleh umat dan negara Islam. Iraq (termasuk Saddam Hussein) sudah mereka 'lingkupkan'. Dunia Arab, dari Maghribi ke Syria seterusnya ke Yaman berberontakan; malahan Mesir yang rakyatnya pernah memilih pemimpin pro-Islam (Mohamad Morsi daripada Ikhwanul Muslimin) kini dikuasai sang diktator Abdel Fattah As-Sissi. 

Kita tertanya-tanya mengapa Barat yang lantang dengan fahaman demokrasinya hanya berpeluk tubuh apabila pemimpin pilihan rakyat iaitu Morsi digulingkan; demikian juga pergerakan rakyat di sesetengah negara Arab tidak disokong, mereka sebaliknya rela bersahabat dengan raja, presiden dan diktator yang ternyata boleh dicucuk hidung bagi memberi keuntungan maksimum kepada kuasa Barat sendiri! Hakikatnya sekarang ini Amerika 'menunggang' sejumlah negara Arab yang sedia pula menjadi 'kuda tunggangan'.

Sehubungan sikap dan 'nafsu buas' Barat yang boleh dijangka ini, adalah kita sebagai Muslim dan rakyat negara umat Islam bernama Malaysia ini rela begitu saja dengan Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) tajaan Amerika? Sehubungan itu, marilah kita turun beramai-ramai ke Dataran Merdeka, KL pada Sabtu 23 Januari bagi menyatakan bantahan kita terhadap 'kaedah baharu penjajahan Barat' ini!

No comments: