Saturday, January 12, 2019

Jangan lari... (25): Yang baharu semuanya akan berakhir...

DENGAN nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang; selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w. 

Renungan

"Masukkan kami dalam golongan hamba-Mu ya Allah, yang Kau sebut dalam al-Quran: 'Wahai jiwa yang tenang, kembalilah kepada Tuhan-Mu dalam keadaan reda dan diredai. Masukkan kami ke dalam syurga-Mu ya Allah'." (Maksud ayat 27-30 Surah Al-Fajr)

SETIAP yang bermula pasti berakhir; termasuklah tahun 2018 Masihi yang digantikan 2019. Itulah ketentuan Yang Maha Kuasa. Tiada apa dan siapa pun yang berupaya menongkat dunia selama-lamanya. Yang kekal abadi hanya Zat Allah SWT Yang Maha Berkuasa, yang lain semuanya akan binasa.

Semua manusia akan berakhir dengan kematian. Tiada siapa terkecuali. Demikian juga pemimpin dan parti yang berkuasa - semuanya akan sirna apabila sampai masanya. Persoalannya apa yang hendak dibuat selepas kita menyedari hakikat bahawa semua yang bermula pasti berakhir. Pastikan sisa umur yang dipinjamkan Yang Maha Kuasa digunakan sepenuhnya untuk menggapai keredaan-Nya.

Dari segi politik negara kita, tahun 2018 memberi impak (kesan) besar kepada banyak pihak, termasuk parti politik dan pemimpinnya. Ada ke kemuncak kuasa. Ada yang kecundang, ada yang kembali berkuasa, tidak kurang juga yang tersembam (tersungkur) tak bangun-bangun lagi. Sebaliknya ada yang 'bangkit' (bangun) dari 'kubur'. Ramai yang menyangka karier politiknya sudah tamat, rupa-rupanya dia kembali ke puncak kuasa.

Menyedari semua daripada kita akan mati (semua yang bermula akan berakhir), ketika masih hidup ini tidak kiralah sama ada kita rakyat marhaen, pemimpin rumah tangga, pemimpin di pejabat, institusi pendidikan, kampung, daerah, negeri, negara, hatta dunia sekalipun persoalkanlah sama ada tindakan dan perbuatan kita selama ini selaras dengan kehendak agama atau tidak.

Semasa hidup inilah kita hendak mempersoalkan segala tindak tanduk kita, tidak guna kita mahu muhasabah diri apabila sudah masuk dalam kubur (mati). Hidup kita yang sementara itu hendaklah digunakan sepenuhnya untuk mendapatkan keredaan Yang Maha Kuasa.

Bagi mendapatkan keredaan-Nya, kita perlu berada di jalan-Nya yang lurus. Rujuklah al-Quran (Surah Al-Asr) yang menyatakan semua manusia berada dalam kerugian kecuali orang beriman, beramal salih, berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran.

Orang beriman akan melakukan semua tugas termasuk melakukan ibadat khusus dan bertindak secara ikhlas dan mengikut cara Nabi s.a.w. Jika tiada dua ciri ini, semua pekerjaan kita adalah tertolak, tidak membawa sebarang erti. Dalam kita sibuk menyambut Maulidur Rasul, pastikan kita berada di jalan-Nya yang lurus.

Demikianlah dalam menangani sebarang permasalahan termasuklah apabila tersungkur daripada puncak kuasa, bertindaklah berdasarkan kehendak Allah dan Rasul-Nya bukan melayani nafsu sendiri seperti gilakan publisiti atau mencari 'personal and political millage' (keuntungan peribadi dan politik).

Jadi sentiasalah beringat, setiap yang bermula (baharu) pasti akan berakhir, Yang kekal selama-lamanya adalah Zat-Nya Yang Maha Berkuasa! "Bahawasanya tiada Tuhan yang patut disembah melainkan hanya Engkau, Maha Suci Engkau, sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yang zalim." (Maksud ayat 87 Surah al-Anbiya)

Ya, semuanya akan berakhir. Pada era moden ini, di peringkat antarabangsa, kuasa besar dunia Soviet Union yang gagah perkasa itu 'hancur menjadi debu' pada akhir abad lalu. Selama 70 tahun empayar ini yang menjadi saingan Amerika Syarikat, akhirnya berkecai jua.

Di negara kita, Umno-BN yang berkuasa 60 tahun juga hancur digantikan kerajaan Pakatan Harapan yang menguar-uarkan slogan 'Malaysia Baharu'. Sama seperti Umno-BN, identiti baharu ini juga akan hancur; tiada yang kekal dalam dunia ini. Jadi kepada semua termasuk diri ini bersedialah untuk menghadapi 'kehancuran diri' - persiapkan diri untuk bekalan mati - ya tiada yang boleh LARI daripada ketentuan ini!

No comments: